stadia.gr/forum Forum Index stadia.gr/forum
Εδώ μιλάμε για τα πάντα. Από Καλατράβα μέχρι… Καλομοίρα!
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Σιδηρόδρομοι - Σιδηροδρομικοί Σταθμοί (3)
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 38, 39, 40  Next
 
Post new topic   Reply to topic    stadia.gr/forum Forum Index -> Υποδομές και έργα
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Agg3los
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 01 Mar 2008
Posts: 829
Location: Ριο Πατρων

PostPosted: Fri Jun 19, 2009 12:37 am    Post subject: Reply with quote

Quote:
και για τη ΤΡΊΠΟΛΗ που δε βλέπεται θα είσαι μοναδικός

γιατι?μια χαρα ειναι..εχω παει... Very Happy Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message
Draminos
Junior Member
Junior Member


Joined: 17 Jan 2008
Posts: 115
Location: Cologne - Asprovalta

PostPosted: Fri Jun 19, 2009 12:52 am    Post subject: Reply with quote

αξίζει μια ματια στην Wikipedia,
η αλήθεια είναι ότι το standart (This is the Standard or international gauge) είναι 1435mm.
ακόμα και το Metro τις Κολωνίας έχει 1435mm

http://de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_Spurweiten
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_rail_gauges

@ PEFKI, δεν θα σου κάνω το χατίρι να προσβάλω την Τρίπολη. Αλλα το Ναύπλιο είναι πολύ όμορφο όπως και η Σπάρτη και η Καλαμάτα.
και δεν τα βλέπω όλα σαν τα ροζ συννεφάκια, αλλα είμαι Πόντιος και εκ γεννηθείς πάντα με ένα χαμόγελο στα Μούτρα και ένα ανέκδοτο στην γλώσσα. Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
agr-engineer
Full Member
Full Member


Joined: 21 Mar 2008
Posts: 323

PostPosted: Fri Jun 19, 2009 2:08 am    Post subject: Reply with quote

Αγρίνιο και Τρίπολη είναι οικονομικά κέντρα ολόκληρων περιοχών κι ας μην είναι και οι ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας. Υποδομές θέλουμε κι εμείς κάνουμε το κατά δύναμειν με ότι κονδύλια έρχονται. Δηλαδή ελάχιστα.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
ariskop
Senior Member
Senior Member


Joined: 18 Aug 2008
Posts: 678

PostPosted: Fri Jun 19, 2009 2:09 am    Post subject: Reply with quote

PEFKI wrote:


Για το Χατζηδάκη μένω άφωνος και ειλικρινά χάνω πάσα ιδέα μετά από αυτά που γράφεις που δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω. Είναι λυπηρό για ένα νέο φέρελπι πολιτικό να έχει τέτοια νοοτροπία. Τι να περιμένουμε λοιπόν αν και νέοι άνθρωποι με θητεία στην Ευρώπη έχουν τέτοια συμπεριφορά. Σε παρακαλώ διαφώτισε με που μπορώ να βρώ τέτοια άρθρα, προκηρύξεις κλπ. Θα με υποχρέωνες γιατί πρέπει να ενημερωθούν κάποιοι.....
Για το Αντίρριο-Ιωάννινα εντάξει δε παίζονται τα τρωκτικά. Τώρα σοβαρά επειδή βλέπω μία αξιοσέβαστη κατάρτιση περιμένεις να γίνει αυτό το έργο? Πότε το 2030-2040?. Με ποιά γέφυρα ? Με ποιά προβλεπόμενη κίνηση? Με τι λειτουργικό κόστος? Με τι λεφτά? Δεν είναι κρίμα να πετιώνται λεφτά ?
Εδώ το κολοχανείο η ΕΡΓΟΟΣΕ, είμαστε στα μέσα του 09 και δεν έχει προκηρύξει το Ροδοδάφνη-Πάτρα που εκρεμεί από το 08. Τον πήγανε τον άξονα για ολοκλήρωση το 2015. Ασε το από την άλλη πλευρά με τη διαβόητη σήραγγα του Καλλίδρομου.

Τέλος πάντων στα νέα έργα ας τρέξει το Ηγουμενίτσα-Κοζάνη που ενδιαφέρει τη χώρα και βλέπουμε.


Βασικά για τον Χατζηδάκη τα ίδια έπαθα και εγώ. Χωρίς να με εκφράζει ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος ήταν από τα πρόσωπα που τα θεωρούσα συμπαθή ακριβώς λόγω της θητείας τους στην Ευρώπη.
Όταν ανέλαβε το ΥΜΕ πίστεψα ότι θα ίσως καταφέρει κάτι να κάνει. Ξεκίνησε καλά με τις ενέργειες για την αναδιοργάνωση του δικτύου μεταφορών της Αθήνας με θετικά μέτρα.
Μετά έπιασε το θέμα ΟΣΕ. Εκεί έχασε τα αυγά με τα πασχάλια. Δεν με ενοχλεί ότι δεν κατάφερε να βάλει μία τάξη στο ΟΣΕ αλλά ότι μίλαγε πολύ λέγοντας και ανακρίβειες έως ένα βαθμό και από πράξεις μηδέν. Θα μου επιτρέψεις επειδή είμαι με γρίπη να μην επεκταθω αλλά υπόσχομαι να σου στείλω ένα pm τις επόμενες μέρες με το σκεπτικό μου για τον πρώην ΥΜΕ.


Για τη γραμμή Αντίριο-Ιωάννινα προσωπικά πιστεύω ότι τα επόμενα 20-30 χρόνια δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει. Για να κατασκευαστεί αυτή η γραμμή θα πρέπει ήδη να λειτουργεί η σιδηροδρομική εγνατία για να έχει νόημα η σύνδεση της με το υπόλοιπο δίκτυο. Δεν την θεωρώ περιττή γραμμή πάντως καθώς μπορεί η περιοχή να μην έχει περιθώρια τεράστιας επιβατικής κίνησης (δεδομένου ότι ικανοποιητική σύνδεση με την Αθήνα λόγω γέφυρας δεν μπορεί να υπάρξει) αλλά θα μπορούσε να έχει ικανοποιητική εμπορευματική κίνηση(και λόγω του λιμανιού στο Πλατυγυάλι). Μία σιδηροδρομική γραμμή είναι και μοχλός ανάπτυξης.

Πάντως αυτό που θα μπορούσε να γίνει σε αυτή τη φάση είναι η επαναλειτουργία της γραμμής Κρυονέρι-Μεσολόγγι-Αγρίνιο ή οποία είναι και σχεδόν στο σύνολο της πρόσφατα ανακατασκευασμένη ως tram train καθώς υπάρχουν μετακινήσεις (ακόμα και καθημερινές) σε αυτό τον άξονα.


Το παράδειγμα της Ισπανίας το έφερα για να δείξω ότι δεν αξίζει και δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο να αλλάξεις το εύρος σε ένα υπάρχον δίκτυο. Προφανώς και αν κατασκευάζεις νέο δίκτυο επιλέγεις το εύρος ανάλογα με τι σε συμφέρει. Οι Ισπανοί προτίμησαν να βάλουν στις νέες γραμμές που τώρα κατασκευάζουν κανονικό εύρος για τους λόγους που ανέφερα πριν. Μιλάμε για ένα νεό δίκτυο γραμμών high speed που σε πλήρη ανάπτυξη σε 10-15 χρόνια θα καλύπτει όλη τη χώρα. Αλλά στο υπάρχον δίκτυο και στις περιφερειακές γραμμές παραμένουν στο παλιό εύρος, δεν υπάρχει λόγος να το αλλάξουν. Το ότι έχουν άλλο εύρος από τη κεντρική Ευρώπη δεν τους καθιστά υπανάπτυκτους. Επίσης μία παρατήρηση, το μετρικό εύρος είναι μικρότερο από το κανονικό ενώ το ιβηρικό μεγαλύτερο. Δεν είναι το ίδιο.

H Γαλλία και η Γερμανία έχουν όλο το δίκτυο τους σε κανονικό εύρος για ιστορικούς λόγους οπότε δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Να είσαι σίγουρος ότι αν είχαν κάποια περιφερειακά δίκτυα σε άλλο εύρος(νομίζω ότι υπάρχουν τέτοια μικρά δίκτυα και στις 2 χώρες) θα συνέχιζαν να τα λειτουργούν στο εύρος που είναι. Αυτό με τα περιφερειακά δίκτυα σε άλλο έυρος συμβαίνει σε πάρα πολλές ευρωπαικές χώρες

Προφανώς αν ποτέ φτιάξεις σιδηροδρομική εγνατία θα την κάνεις με κανονικό εύρος αλλά δεν υπάρχει λόγος να αλλάξεις το υπάρχον μετρικό της Πελοποννήσου σε κανονικό. Αν ποτέ σε 10-20 χρόνια αποφασίσεις ότι κάνεις νέα γραμμή για Καλάματα τότε το συζητάς τι εύρος θα βάλεις. Αυτό είναι που προσπαθούμε να σου πούμε. Έχεις συνδέσει το εύρος μιας γραμμής με την ποιότητα και την ταχύτητα, κάτι που είναι λανθασμένο. Το κανονικό εύρος επικράτησε στην Ευρώπη για πολλούς λόγους.

@draminos και ο ΗΣΑΠ και το μετρό της Αθήνας κανονικό εύρος έχουν
Back to top
View user's profile Send private message
Admin
Site Owner
Site Owner


Joined: 16 Jan 2004
Posts: 2296
Location: Davelis Cave (απ'έξω)

PostPosted: Fri Jun 19, 2009 2:34 am    Post subject: Reply with quote

Έχουν σταλεί κάποια PMs. Συνιστώ στους αποδέκτες να τα διαβάσουν και να σκεφτούν δύο φορές πριν ξαναγράψουν οποιοδήποτε σχόλιο.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
PEFKI
Junior Member
Junior Member


Joined: 28 Jan 2009
Posts: 74

PostPosted: Fri Jun 19, 2009 11:49 am    Post subject: Reply with quote

Αriskop

Σύμφωνοι για τη γραμμή ΚΡΥΟΝΕΡΙ-ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ-ΑΓΡΙΝΙΟ. Αλλο αυτό και άλλο το Αντίρριο-Ιωάννινα με νέα γέφυρα. Είναι φοβερό να πληρώνονται μελέτες για ένα έργο πολύ χαμηλής ανάγκης και αμφίβολης εκτέλεσης πριν από 20-30 χρόνια. Μιλάμε επίσης για περιοχή ΑΚΡΩΣ ΕΥΝΟΗΜΕΝΗ τα τελευταία 10 χρόνια από έργα. Και όμως μουρμουράει συνεχώς και ζητά πρόσθετα τη στιγμή που στη Κρήτη και στα νησιά που κινδυνεύουν από τους Τούρκους να μη γίνεται ΤΙΠΟΤΑ.

Η στοιχειώδης λογική επιτάσει ότι αφού θα κάνουμε με τους Βούλγαρους αγωγούς και δρόμους να κάνουμε και σιδηρόδρομο ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ. Είναι δυνατόν να σκεφτόμαστε τρένο Αντίρριο-Ιωάννινα και σιδηρόδρομο στη Κρήτη. Εχω άδικο ?

Καλά η Ντόρα το ξύνει. Ο Στυλιανίδης που είναι και από τη περιοχή ?

Σιδερένιος με το καλό. Σε παρακαλώ πάλι θέλω πλήρη στοιχεία για τις συγκεκριμένες μελέτες γιατί η κοροιδία πρέπει να αντιμετωπίζεται ενεργά.

Ποιοι είναι οι ιστορικοί λόγοι που αναφέρεις ότι Γαλλία-Γερμανία επέλεξαν το κανονικό εύρος?

Εγώ αναφέρομαι σε κύριες αρτηρίες όταν μιλώ για ξήλωμα μετρικής γραμμής και μία από αυτές είναι το Κόρινθος-Πάτρα. Για το Κόρινθος-Ναύπλιο πιστεύω ότι και εκεί αφού ξοδεύτηκαν ένας περίδρομος λεφτά έπρεπε να γίνει κανονικού εύρους. Η απόσταση Αθήνα-Ναύπλιο είναι πολύ μικρή για να υπάρχει ανταπόκριση και από τι στιγμή που μπορούσε εύκολα να παρακαμφθεί η μετρική νομίζω ότι κακώς δεν έγινε. Ας έμενε η μετρική γραμμή κάτω από το Ναύπλιο αν και εγώ νομίζω ότι θέλει κατάργηση το τρένο από εκεί και κάτω. Δεν ξέρω κάποιον από τη Τρίπολη που να χρησιμοποιεί το τρένο για έρθει ΑΘΉΝΑ. Μόνο ο Στρατός είναι τακτικός πελάτης. Ακόμα και οι ηλικιωμένοι από τα χωριά μαζεύονται 4 κλείνουν ένα ΤΑΧΙ και πάνε door-to door.



Pindos,

Mε συγχωρείς αν εξέλαβες το "Δυτικοί" ως οξύ χαρακτηρισμό. Εγώ εννοώ αυστηρώς γεωγραφικό προσδιρορισμό της περιοχής από Καλαμάτα μέχρι Ιωάννινα. Μην τον συγχέεις με τον κακώς εννοούμενο απαξιωτικό διαχωρισμό που γίνεται από πολλούς Αθηναίους για τα Δυτικά Προάστια που έφτασε να γίνει τραγούδι σουξέ από το Μαζωνάκη.
Back to top
View user's profile Send private message
Nozomi
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 26 Mar 2008
Posts: 754

PostPosted: Fri Jun 19, 2009 4:32 pm    Post subject: Reply with quote

PEFKI, λυπάμαι αλλά εμφανίζεσαι εμπαθής με το μετρικό δίκτυο.
Σου λέμε (και με στοιχεία) ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα, και εσύ συνεχίζεις να πιστεύεις και να διακηρρύτεις μετρικό εύρος="αρχαίος" Σιδηρόδρομος.
Δεν μπορείς να προσπερνάς ασιατικές χώρες με την δικαιολογία ότι έχεις ως πρότυπο την Γαλλογερμανία.
Να στο θέσω αλλιώς:
Αυτές οι χώρες ΔΕΝ ξήλωσαν μετρικό δίκτυο για να φτιάξουν Γραμμές Υψηλών Ταχυτήτων, αλλά βελτιώσαν τα υπάρχοντα "κανονικά" τους δίκτυα.Απέχει πολύ αυτό, δεν νομίζεις ?
Στην περίπτωση της Ισπανίας, ήδη σου εξήγησε τεκμηριωμένα ο ariskop, ότι ΔΕΝ πρόκειται να ξηλώσουν οι Ισπανοί το Ιβηρικό gauge (προφανώς διαφωνούν μαζί σου ότι κανονικό=πολιτισμός...) για να στρώσουν παντού κανονικά δίκτυο.
Δυστυχώς πολλοί κρίνουν επιφανειακά τα πράγματα στον Σιδηρόδρομο.
Έχω φίλο (που λέει ότι είναι) της Ιαπωνικής Σιδηροδρομικής Σχολής, πιστεύοντας ότι αυτή είναι το Σινκάνσεν και το κανονικό εύρος. Shocked
Αγνοεί ότι το δίκτυο των Σινκάνσεν (και τα υπόλοιπα κανονικού εύρους) είναι μικρό κλάσμα του συνολικού δικτύων γραμμών της Ιαπωνίας (που κυριαρχείται απ' το 1,067mm).

PEFKI wrote:
NOZOMI
1) Aφού συμφωνείς ότι το κόστος των 80εκ με τα 640εκ είναι σταφύλια με πατάτες τότε γιατί το προβάλλες στο postrarisma σου ως οικονομικό πλεονέκτημα της μετρικής γραμμής ?

Γιατί σου εξήγησα ότι απ' την στιγμή που δεν έχεις τα χρήματα για Γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων, δεν θα αφήσεις να κλείσει μια γραμμή επειδή κάποιοι πιστεύετε Σιδηρόδρομος=Κανονικό Εύρος (και μάλιστα LGV).
Η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, ΟΦΕΙΛΕΙ να εξασφαλίζει σιδηροδρομική συγκοινωνία σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές, και να κατανέμει καλύτερα τα κονδύλια (που πληρώνουν όλοι οι Έλληνες).

PEFKI wrote:

2) Συνεχίζεις να προβάλλεις επίμονα το παράδειγμα της Ελβετίας μίας ιδιαίτερης και ιδιορύθμης χώρας. Συμφωνώ ότι τα τρένα της λειτουργούν πολύ σωστά. Μπροστά στη DB όμως είναι λιλιπούτειοι. Το δίκτυο, σταθμοί, χάραξη, τρένα, λειτουργία των DB είναι τουλάχιστον κλάσεις ανώτερα.

Από πλευράς ταχύτητας (γιατί αυτό είναι για σένα το παν απ' ότι φαίνεται) ?
Από πλευράς service, οι Ελβετοί κατά την γνώμη μου είναι ανώτεροι.
Χωρίς μάλιστα να είναι ευνοημένοι απ' την γεωγραφία (σε σύγκριση με τους Γερμανούς).
Παρολ' αυτά, έχουν μετρικά και κανονικά δίκτυα (με 200 kmph).

PEFKI wrote:

3)Το τρένο μετά το Ναύπλιο είναι περιττό και καλό θα ήτανε είχαμε σκεφτεί και το ξήλωμα του σε αυτό το κομμάτι αφού ούτε εξυπηρετεί όπως είναι ούτε λεφτά έχουμε για κάνουμε νέα γραμμή και κυρίως δε χρειάζεται. Η Τρίπολη από όπου κατάγομαι και η Καλαμάτα είναι ασήμαντοι προορισμοί και πόλεις χωρίς οικονομικό, βιομηχανικό και τουριστικό ενδιαφέρον. Δε νομίζω να λείψει και σε πολλούς το τρένο. Αν κάποιος χάνει από την κατάργηση να δοθεί επιδότηση εισητηρίου για ΚΤΕΛ. Η γραμμή πάντως μέχρι το Ναύπλιο που έχει μεγάλη κίνηση και νόημα έπρεπε να είναι κανονικού πλάτους για να μη χρειάζεται αλλαγή στην Κόρινθο. Ετσι θα εξυπηρετούνταν καλύτερα oι πολυπληθείς επισκέπτες, ειδικά οι μονοήμερες εκδρομές και οι city breakers τουρίστες. Είναι άλλη η ψυχολογία της απ'ευθείας σύνδεσης.

Δηλαδή ισχύει Τραίνο=Κανονική γραμμή ?
Tα περί μη-αναγκαιότητας σιδηροδρομικών υποδομών σε Τρίπολη-Καλαμάτα είναι ολίγον φασιστικά.
Δεν δικαιούσαι να καταδικάζεις τους κατοίκους ολόκληρων Νομών σε οδικές μετακινήσεις (ΙΧ+ΚΤΕΛ).
Με ποιό δικαίωμα ? Είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού ?
Τα ΚΤΕΛ έχουν δρομολογιακή (νόμιμη) ταχύτητα σε αυτοκινητόδρομο τα 120, και σε περίπτωση κίνησης μπορεί να ακινητοποιηθούν στην είσοδο της Αθήνας.
Ο Σιδηρόδρομος (ένα σοβαρό δίκτυο και όχι το καφενείο ΟΣΕ), μπορεί να δρομολογήσει σύγχρονες Α/Α μεγάλων ανέσεων, με ανταγωνιστικούς χρόνους, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα εξασφάλιζαν επιβατικό έργο. Υπόψιν ότι ακόμα και τις μαύρες εποχές της παραλιακής ΣΠΑΠ, πολύς κόσμος προτιμούσε το τραίνο για την μετακίνησή του, παρά τα ΚΤΕΛ.

PEFKI wrote:

4) Μπορείς να παλεύεις και να ονειρεύεσαι τρένο στη Κρήτη για πριν το 2030, δε μπορεί να σε αποτρέωει κανένας αλλά πιο χρήσιμο είναι να δίνεις μάχες που έχουν ελπίδες νίκης και όχι καταδισκασμένες σε ήττα πριν καν ξεκινήσουν. Η Κρήτη πρώτα χρειάζεται αεροδρόμιο και ΒΟΑΚ. Μετά την υλοποίηση και την ωρίμανση αυτών των δύο επενδύσεων αξίας 3 δις στο 2020-2025 το συζητάμε. Το χρήματα δε τα αναφέρω προσβλέποντας σε καλύτερες μέρες τότε. Για μετρικό asta la vista. O κόσμος πάει μπροστά.

Έχω βάλει το παράδειγμα της Μαγιόρκας, που αναπτύσσει το σιδηροδρομικό δίκτυο περισσότερο απ' το οδικό.
Για μένα ΠΡΟΕΧΕΙ η γραμμή Χανιά-Ηράκλειο σε πρώτη φάση.
Το μετρικό εύρος θα συνέφερε για τις επεκτάσεις, καθότι θα κόστιζαν φτηνότερα.
PEFKI wrote:

5) Το παραμύθι του Βερελή και ο μιμιτισμός των δυτικών για το Δυτικό άξονα πρέπει να τελειώσει κάποτε για να μη κοροιδευόμαστε. Είναι ένα παντελώς άχρηστο έργο, αστείας κίνησης και μεγάλου κόστους. Ευτυχώς ο Χατζηδάκης το κατάλαβε και το πέταξε στις καλένδες εκεί που του αξίζει και γλιτώσαμε από τα τρωκτικά των μελετών όσα προλάβαμε βέβαια. Τώρα άμα θέλουν ορισμένοι να λένε ότι και εδώ είναι Ελλάδα και θέλουμε τρένο εντάξει. Τα όνειρα δε κοστίζουν όπως λέει και μία κινέζικη παροιμία.

Για τον Δυτικό ¶ξονα η θέση μου είναι η εξής:
ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ (και ταχέως) το κομμάτι Καλαμπάκα-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα και διερεύνηση της σύνδεσης με τους Αλβανικούς Σιδηροδρόμους.
Το κάθετο κομμάτι (ονομάζεις λανθασμένα μόνο αυτό Δυτικό ¶ξονα), εν ευθέτω χρόνω (=δεκαετίες).
Δυστυχώς το παιχνίδι χάθηκε με την γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης.
Το να ονειρεύεται ο Γιαννακός υποθαλάσσιο τούνελ το 2004 δεν είναι κακό, άλλωστε τα όνειρα είναι τζάμπα.

PEFKI wrote:

6) Η σιδηροδρομική Εγνατία Ηγουμενίτσα-Θεσ/νίκη-Αλεξανδρούπολη πρέπει να γίνει ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ και να αποτελέσει το νέο ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΟΧΟ της Ελλάδας. Ένα βήμα παραπάνω είναι και η σιδηροδρομική σύνδεση Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς για να σπάει ακόμα ποιο πολύ ο τσαμπουκάς των βρωμιάρηδων γειτόνων που εξαιτίας τους πληρώνουμε δις και δις για όπλα. Τα λεφτά πρέπει να επενδυθούν στη σκακιέρα της μεγάλης γεοπολιτικής παρτίδας και εκεί που θωρακίζεται η χώρα. Αφού βιομηχανία δεν έχουμε, τεχνολογία μάλλον το χάνουμε το τρένο μόνο οι μεταφορές μας μένουνε για ανεβάσουμε την αξία του οικοπέδου μας.
Το κόστος είναι σίγουρα υπέρογκο και βαρύ αλλά το έργο πρέπει να γίνει. Με εξοικονόμηση χρημάτων από απολύσεις και μείωση προσλήψεων παράσιτων του δημοσίου, ΣΔΙΤ, συνεχή χρηματοδότηση μέσω ΠΔΕ, με ι ένταξη κατά προτεραιότητα σε όποια κοινοτικά προγράμματα βγούν μετά το Δ ΕΣΠΑ, αντιπαροχές. Ολη η προσοχή πρέπει να πέσει σε αυτόν τον άξονα.
Είναι παραπάνω από αυτονόητο ότι δε μιλάμε για μετρική γραμμή αλλά για LGV.

Το να προτείνεις να γίνουν με ΣΔΙΤ σιδηροδρομικά έργα όπως η Σιδηροδρομική Εγνατία, συγγνώμη, αλλά δείχνει ότι είσαι εκτός ελληνικής πραγματικότητας.
Αν ήταν τόσο απλό (και ανταποδοτικό), γιατί δεν έφτιαχναν και την οδική έτσι ?
Επίσης η πρόταση για σιδηροδρομική Εγνατία LGV, ανήκει στην σφαίρα της φαντασίας.
Και εσύ προφανώς μπορείς να ονειρεύεσαι τζάμπα ότι κάποτε θα καβαλήσεις το ελληνικό TGV στην Αλεξανδρούπολη και σε 3 (?) ώρες θα είσαι στα Γιάννενα ...Very Happy
PEFKI wrote:

Για το Αντίρριο-Ιωάννινα εντάξει δε παίζονται τα τρωκτικά. Τώρα σοβαρά επειδή βλέπω μία αξιοσέβαστη κατάρτιση περιμένεις να γίνει αυτό το έργο? Πότε το 2030-2040?. Με ποιά γέφυρα ? Με ποιά προβλεπόμενη κίνηση? Με τι λειτουργικό κόστος? Με τι λεφτά? Δεν είναι κρίμα να πετιώνται λεφτά ?
Εδώ το κολοχανείο η ΕΡΓΟΟΣΕ, είμαστε στα μέσα του 09 και δεν έχει προκηρύξει το Ροδοδάφνη-Πάτρα που εκρεμεί από το 08. Τον πήγανε τον άξονα για ολοκλήρωση το 2015. Ασε το από την άλλη πλευρά με τη διαβόητη σήραγγα του Καλλίδρομου.

Όσον αφορά την ελληνική "βιομηχανία μελετών", η κατάσταση είναι όντως θλιβερή.
Όποιος πολιτικός θέλει να γίνει αρεστός προκκηρύσει και μια μελέτη.
Τα παραδείγματα άπειρα.
Μην ρωτήσετε τι συμβαίνει όταν οι ψηφοφόροι του διαπιστώνουν ότι οι μελέτες θα παραμείνουν ...μελέτες !
Συνήθως η μελέτη διαρκεί όσο χρειάζεται για να επανεκλεγεί !

Η ΕΡΓΟΣΕ είναι άλλο ένα παράδειγμα ρέμουλας δημοσίων έργων.
Ξεκίνησε με μηδέν τεχνογνωία, με διορισμούς των "δικών μας" παιδιών (αν ασχοληθείτε λίγο να δείτε ποιοί εργάζονται σ' αυτήν θα ρίξετε πολύ γέλιο!), τα έργα τα έχει "ξεχειλώσει" ως εκεί που δεν παίρνει με "σαλαμοποίηση", και φτάσαμε στο σημείο (το 2003) ο επίτροπος Μπαρνιέ να απειλεί να μας κόψει την χρηματοδότηση των σιδηροδρομικών έργων. Το όποιο "τσούλημα" των έργων τελευταία οφείλεται στην απειλή επιστροφής των 500 εκατ. ευρώ που κόστισε η ηλεκτροκίνηση στο Αθήνα-Θεσσαλονίκη, και ουχί σε οποιονδήποτε σιδηροδρομικό "πατριωτισμό" των εργαζόμενων στην εταιρεία.
Φυσικά οι φωτογραφικοί διαγωνισμοί υπέρ της Siemens ουδέποτε έλειψαν (να μην βγάλουν και αυτοί ?).

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στην κατασκευή του άξονα προς Πάτρα, προβληματίζουν στο κατά πόσο είναι δυνατόν να κατασκευαστεί νέα γραμμή με το υπάρχον νομικό πλαίσιο και την εμπλοκή της ΕΡΓΟΣΕ.
Το ιδανικό θα ήταν να δοθεί το έργο ως turnkey project σε κάποιον ξένο (σοβαρό) Όμιλο, που θα αναλάβει την κατασκευή υποδομής-επιδομής-ηλεκτροκίνησης-σηματοδότησης και ΕΠΟΥΔΕΝΕΙ συγχρηματοδοτούμενο με τα δικά μας σαϊνια να βγάζουν από κάθε κομμάτι ...
Δυστυχώς θα παραμείνουν ευχολόγια.


Last edited by Nozomi on Fri Jun 19, 2009 10:20 pm; edited 3 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
Dromeas
Full Member
Full Member


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 367
Location: Λονδίνο

PostPosted: Fri Jun 19, 2009 4:57 pm    Post subject: Reply with quote

Έχω ένα ερώτημα (ως αδαής): Υπάρχει δυνατότητα στο μέλλον να μπορέσει να περάσει σιδηροδρομική γραμμή από τη γέφυρα "Χαριλάου Τρικούπη"; Το γνωρίζω πως κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο, όμως η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ. Είναι τελικά εφικτό ή μήπως είναι πρακτικά αδύνατο;
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
ariskop
Senior Member
Senior Member


Joined: 18 Aug 2008
Posts: 678

PostPosted: Fri Jun 19, 2009 5:10 pm    Post subject: Reply with quote

Η χρήση του κανονικού εύρους (1435mm) ξεκίνησε με την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου στη Μεγάλη Βρετανία στις αρχές του 19ου αιώνα. Στην Βρετανία το εύρος αυτό επικράτησε τελικά έναντι άλλων (δεν υπήρχαν standard τότε) επειδή το προτίμησε η πανίσχυρη για την εποχή εταιρεία S&DR's. Λόγω των αποικιοκρατικών σχέσων το εύρος αυτό προτιμήθηκε και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού (ΗΠΑ). Ο σιδηρόδρομος στην Γαλλία και την Γερμανία έκανε το μπαπ με μία μικρή καθυστέρηση σε σχέση με τη Μ.Βρετανία οπότε ακολουθήθηκαν τα ίδια βήματα. Ειδικά στην Γαλλία όμως υπήρχαν τα πρώτα χρόνια πολλές γραμμές με διαφορετικό εύρος (σχεδόν το 1/3)

Υπάρχει επίσης και ένα σενάριο που αναφέρει γιατί τελικά προτιμήθηκε το κανονικό εύρος στην Ευρώπη και είναι ότι το πλάτος του κανονικού εύρους (1435mm) είναι πολύ κοντά με την απόσταση που υπήρχε ανάμεσα στα αυλάκια (1500mm) που είχαν οι ρωμαικοί δρόμοι στην Ευρώπη για να καθοδηγούνται οι ρόδες από τα κάρα. Εκπληκτικό....


Τώρα για τα επανέλθουμε στα δικά μας. Μία γραμμή από μετρική δεν αλλάξει έτσι εύκολα σε κανονική. Όταν θεωρείς πεταμένα λεφτά απλώς την αναγκαία ανακατασκευή του μετρικού δικτύου πως θα θεωρούσες να έδινες τα 3πλα ή 4πλα για να την κανονικοποιήσεις. Σε πολλά σημεία οι κλειστές καμπύλες της γραμμής Κόρινθος-¶ργος (-Ναύπλιο)- Τρίπολη- Καλαμάτα δεν επιτρέπουν να μπει κανονική γραμμή. Θα πρέπει να φαγωθούν ολόκληρα βουνά ή να γίνουν τούνελ αλλαγές χάραξης κτλ. που με βάση τα δεδομένα της γραμμής δεν είναι σωστό να γίνουν.

Τώρα για την Δυτική Ελλάδα νομίζω ότι γίνεσαι άδικος. Η Δυτική Ελλάδα, (ειδικά η Ήπειρος) είναι η πιο φτωχή περιοχή της χώρας. Τα τελευταία 10 χρόνια πράγματι πέφτουν περισσότερα λεφτά στα Δυτικά (και μετά από επιταγές της Ε.Ε.) επειδή ακριβώς έπεσαν λιγότερα τα προηγούμενα και η ψαλίδα με τη υπόλοιπη χώρα σε επίπεδο ποιότητας ζωής, οικονομικής κατάστασης κτλ. είχε ανοίξει επικίνδυνα.
Back to top
View user's profile Send private message
Dromeas
Full Member
Full Member


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 367
Location: Λονδίνο

PostPosted: Fri Jun 19, 2009 5:39 pm    Post subject: Reply with quote

Για να βάλω λίγη φωτιά στη συζήτηση, την οποία παρακολουθώ με ενδιαφέρον, η φτωχοτέρη πια περιφέρεια της Ελλάδας δεν είναι η Ήπειρος, αλλά η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Η Ήπειρος βρίσκεται στο 70.6% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ η Δυτική Ελλάδα μόλις στο 59.8%/ Πηγή: Εurostat). Και οι δυο περιφέρειες, όμως, είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο της χώρας.
Επίσης, να παρατηρήσω ότι ο PEFKI διατυπώνει τα επιχειρήματά του στατικά λαμβάνοντας υπόψην τη σημερινή σχέση κόστους-οφέλους, ενώ άλλοι έχουν δυναμική θεώρηση λαμβάνοντας υπόψην την ευεργητική επίδραση που θα προκύψει, κατ'αυτούς, με τη δημιουργία σιδηροδρομικού δικτύου υποδομών (και όχι μόνο) στη Δυτική Ελλάδα. Μία χαρακτηριστική συνέπεια, για παράδειγμα, θα ήταν η αποσυμφόρηση του Κέντρου. Απλά πρόκειται για δύο διαφορετικούς τρόπους να δει κανείς τη δημιουργία Δυτικού ¶ξονα... Αν λάβει κανείς υπόψην τα σημερινά χρηματο-οικονομικά δεδομένα ίσως δεν συμφέρει, ενώ αν δει κανείς τις εξωτερικές οικονομίες κλίμακας ίσως και να συμφέρει.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
PEFKI
Junior Member
Junior Member


Joined: 28 Jan 2009
Posts: 74

PostPosted: Fri Jun 19, 2009 10:51 pm    Post subject: Reply with quote

artiskop

Eυχαριστώ για την ενημέρωση της ιστορίας του κανονικού εύρους.

ΝΟΖΟΜΙ ,

1) Για το Κόρινθος-Πάτρα νομίζω τα είπαμε μην επαναλαμβανόμαστε. Τρένο μέσα από αυλές. Νέα χάραξη, τούνελ δε καταλαβαίνω το κόλλημα σου με τη διατήρηση της μετρικής σε κύρια αρτηρία. Μάλλον Βίτσιο μου φαίνεται αυτό. Για το Κόρινθος-Ναύπλιο μπορούσε να γίνει εύκολα κανονικού εύρους η γραμμή. Για μετά προς Τρίπολη και Καλαμάτα ας έμενε η μετρική γραμμή αν και για μένα έπρεπε να ξηλωθεί και να καταργηθεί το τρένο από εκεί και κάτω. Το γιατί το εξήγησα σε προηγούμενο postarisma.

2) H άποψη σου είναι σεβαστή για τους Ελβετικούς σιδηρόδρομους. Οπως σου είπα και εγώ έχω πολύ καλή γνώμη. Εσύ από όλο το φάσμα στέκεσαι στο service (ποιο ακριβώς) ενώ εγώ μιλάω για όλο το σύνολο (σταθμοί, τρένα, χάραξη λειτουργία κλπ) φάσμα πλέγμα. Αν μπορούσαμε να κάνουμε μία έρευνα αμφιβάλλω πάρα πολύ αν θα βρίσκονταν πολλοί να υποστηρίξουν την άποψη σου σε σχέση με τους Γαλλικούς και εδικά τους Γερμανικούς σιδηρόδρομους.

3) Επειδή γεννήθηκα ζω και εργάζομαι και ανήκω ως χώρα στην Ευρώπη θα μου επιτρέψεις να παραδειγματίζομαι από εδώ μεριά τι στιγμή που το μόντέλο της είναι άρτιο. Η απλή πρόσθεση δείχνει ότι το άθροισμα των ευρωπαικών χωρών συν την Αμερική δεν έχουν μετρική γραμμή που είναι μεγαλύτερο από τις ασιατικές, αφρικανικές. Εσύ πως το προσπερνάς αυτό και μάλιστα το βάφτισες και ΜΟΔΑ ? Αφού το Κορινθος-Πάτρα έπρεπε να γίνει κανονική η σιδηροδρομική εγνατία θα είναι κανονικού εύρους, τότε τι συζητάμε για το Κόρινθος-Καλαμάτα ?

4) Για τρένο στη Κρήτη και υποθαλάσσιο τούνελ στο Ρίο άσχετα με τη χρησιμότητα τους, την εφικτότητα τους κλπ. με αναγκάζεις να γράψω πάλι ότι τα όνειρα δε κοστίζουν. Ξέρεις τα έργα απαιτούν χρήματα και η μηχανή κοπής που λειτουργούσε υπό εθνικό έλεγχο στο ΧΟΛΑΡΓΌ, κατέβασε ρολλά στο τέλος του 2000. Φαντάζομαι ότι ξέρεις ότι τα κυβικά της μηχανής Ελλάδας (ΑΕΠ) είναι μόλις 235 δις και το ρεζερβουάρ της άδειο (120% Χρέος/ΑΕΠ )

5) Η εμμονή σου για σιδηρόδρομο παντού θα πρέπει να συνάδει με τις προτεραιότητες, τις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας. Επίτρεψε μου λοιπόν να σου υπενθυμίσω ότι για κάθε έργο γίνεται μία μελέτη σκοπιμότητας, μία άλλη χρηματοδότησης και άλλη μία κόστους προς απόδοση. Είναι πολύ εύκολο και προπαντός ανέξοδονα γράφουμε ή να διεκδικούμε έργα κάποιων δις. Μήπως λοπόν μπορείς να μας πληροφορήσεις για αρχή πόσο κάνουν τα δύο σιδηροδρομικά έργα που οραματίζεσαι και από πού σκέφτεσαι να αντλήσεις χρήματα.
Σε σχέση με την αναγκαιότητα και τι σκοπιμότητα έγραψα μία λίστα με 4 σιδηροδρομικά έργα. Δεν είδα όμως από την πλευρά σου να μας πεις την κατάταξη με βάση τις ανάγκες τις χώρας.

6) Εγραψες ότι είμαι εκτός πραγματικότητας γαι ΣΔΙΤ στη σιδηροδρομική Εγνατία. Εν μέρει έχεις δίκιο στο ότι φαντάζει πολύ δύσκολο. Στο μυαλό μου όμως έχω πχ την παραχώρση του Αθήνα-Θεσ/νίκη και του Κόρινθου-Πάτρα ή την παραχώρηση της οδικής Εγνατίας με αντάλλαγμα την κατασκευή του Ηγουμενίτσα-Αλεξανδρούπολη. Ποιο εφικτό μου φαντάζει από τον Κρητικό Σιδηρόδρομο.

7) Πάμε τώρα στο Δυτικό άξονα. Δεν καταλαβαίνω ποιος είναι ο λόγος συζήτησης και ξοδέμαστος των λιγοστών πόρων μας για έργο με ορίζοντα το 2030 στη καλύτερη των περιπτώσεων με ούριο άνεμο και κατηφόρα όπου έχει και ένα παλούκι που λέγεται ζεύξη Ριο-Αντίρριο. Το δε υποθαλάσσιο τούνελ που ασπάστηκες το έχεις για εύκολο έργο ή ανέξοδο έργο ? Ας κοιτάξουν οι άχρηστοι να τελειώσουν τη σήραγγα του ΚΑΛΛΊΔΡΟΜΟΥ πρώτα που τη παλεύουν 12 χρόνια και βλέπουμε για υποθαλάσσιες σήραγγες. Με τον άξονα Ηγουνενίτσα- Κοζάνη και Ηγουμενίτσα-Καλαμπάκα καλύπτεται τέλεια το μεγαλύτερο κομμάτι της Ηπείρου. Πρέβεζα και Αρτα είναι παράπλευρες απώλειες. Τι να κάνουμε τώρα? Το Αγρίνιο είναι κοντά στη Πάτρα. Πετάγεσαι με λεωφορείο και παίρνεις από εκεί το τρένο. Τώρα με την Ιονία και τη γέφυρα είναι εφικτό. Είπαμε όλα τα οικόπεδα δεν έχουν την ίδια αξία. Ο Βερελής και κάθε νέος Βερελής θέλει να παραμυθιάζει κόσμο για ψήφους και να παίρνει το 10% από την ανάυεση μελετών. Οι ανάγκες, οι προκλήσεις, οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες είναι ΒΟΡΕΙΑ ούτε νότια ούτε καθετοδυτικά.
Back to top
View user's profile Send private message
Nozomi
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 26 Mar 2008
Posts: 754

PostPosted: Sat Jun 20, 2009 1:41 am    Post subject: Reply with quote

PEFKI wrote:

1) Για το Κόρινθος-Πάτρα νομίζω τα είπαμε μην επαναλαμβανόμαστε. Τρένο μέσα από αυλές. Νέα χάραξη, τούνελ δε καταλαβαίνω το κόλλημα σου με τη διατήρηση της μετρικής σε κύρια αρτηρία. Μάλλον Βίτσιο μου φαίνεται αυτό. Για το Κόρινθος-Ναύπλιο μπορούσε να γίνει εύκολα κανονικού εύρους η γραμμή. Για μετά προς Τρίπολη και Καλαμάτα ας έμενε η μετρική γραμμή αν και για μένα έπρεπε να ξηλωθεί και να καταργηθεί το τρένο από εκεί και κάτω. Το γιατί το εξήγησα σε προηγούμενο postarisma.

Ξέρεις τι σημαίνει Προαστιακός PEFKI ?
Προαστιακός δεν σημαίνει "πάω 5-10 χλμ με το ΙΧ μου έξω απ' τον οικισμό για να πάρω το τραίνο", αλλά πηγαίνω με τα πόδια-ποδήλατο ως στον Σταθμό. Αν αναγκάσεις τον επιβάτη να κάνει το πρώτο, πιθανότατα θα συνεχίσει μέχρι Αθήνα.
Γι' αυτό ο διάδρομος της μετρικής ΔΕΝ πρόκειται να εγκαταλειφθεί, και έχουν υπάρξει προτάσεις-μελέτες για να χρησιμοποιηθεί ως tram ή light-rail.

PEFKI wrote:

3) Επειδή γεννήθηκα ζω και εργάζομαι και ανήκω ως χώρα στην Ευρώπη θα μου επιτρέψεις να παραδειγματίζομαι από εδώ μεριά τι στιγμή που το μόντέλο της είναι άρτιο. Η απλή πρόσθεση δείχνει ότι το άθροισμα των ευρωπαικών χωρών συν την Αμερική δεν έχουν μετρική γραμμή που είναι μεγαλύτερο από τις ασιατικές, αφρικανικές. Εσύ πως το προσπερνάς αυτό και μάλιστα το βάφτισες και ΜΟΔΑ ? Αφού το Κορινθος-Πάτρα έπρεπε να γίνει κανονική η σιδηροδρομική εγνατία θα είναι κανονικού εύρους, τότε τι συζητάμε για το Κόρινθος-Καλαμάτα ?

Εσύ το γύρισες στην "μόδα" PEFKI, αναφέροντας Γαλλία-Γερμανία.
Δεν μου απάντησες τελικά.
ΓΙΑΤΙ να προτιμηθεί η κανονική γραμμή σε ένα νησί όπως η Πελλοπόνησος ?
Τι κάνει καλύτερα απ' την μετρική γραμμή ?
Μην πας στο τι γίνεται στην Ευρώπη, αλλά μίλα μας με στοιχεία.

PEFKI wrote:

4) Για τρένο στη Κρήτη και υποθαλάσσιο τούνελ στο Ρίο άσχετα με τη χρησιμότητα τους, την εφικτότητα τους κλπ. με αναγκάζεις να γράψω πάλι ότι τα όνειρα δε κοστίζουν. Ξέρεις τα έργα απαιτούν χρήματα και η μηχανή κοπής που λειτουργούσε υπό εθνικό έλεγχο στο ΧΟΛΑΡΓΌ, κατέβασε ρολλά στο τέλος του 2000. Φαντάζομαι ότι ξέρεις ότι τα κυβικά της μηχανής Ελλάδας (ΑΕΠ) είναι μόλις 235 δις και το ρεζερβουάρ της άδειο (120% Χρέος/ΑΕΠ )

Το υποθαλάσσιο τούνελ του Γιαννακού το έγραψα ειρωνικά (αν δεν κατάλαβες).

Για την Κρήτη έχω αναφερθεί.
Πιστεύεις ότι η Κρήτη δεν παράγει επαρκή πλούτο για την κατασκεύη μια σιδηροδρομικής γραμμής σε ορίζοντα δεκαετίας ?
Μιλάμε για ένα συνολικό πόσο της τάξης του 1 δις ευρώ.
PEFKI wrote:

Η εμμονή σου για σιδηρόδρομο παντού θα πρέπει να συνάδει με τις προτεραιότητες, τις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας. Επίτρεψε μου λοιπόν να σου υπενθυμίσω ότι για κάθε έργο γίνεται μία μελέτη σκοπιμότητας, μία άλλη χρηματοδότησης και άλλη μία κόστους προς απόδοση. Είναι πολύ εύκολο και προπαντός ανέξοδονα γράφουμε ή να διεκδικούμε έργα κάποιων δις. Μήπως λοπόν μπορείς να μας πληροφορήσεις για αρχή πόσο κάνουν τα δύο σιδηροδρομικά έργα που οραματίζεσαι και από πού σκέφτεσαι να αντλήσεις χρήματα.
Σε σχέση με την αναγκαιότητα και τι σκοπιμότητα έγραψα μία λίστα με 4 σιδηροδρομικά έργα. Δεν είδα όμως από την πλευρά σου να μας πεις την κατάταξη με βάση τις ανάγκες τις χώρας.

Δεν είμαι ρεαλιστής εγώ που προτείνω ανακαινίσεις γραμμών και είσαι εσύ που μιλάς για LGV ?
Προτεραίοτητα ?
1) Τελείωμα επιτέλους του ΠΑΘΕ (θα τραβήξει ακόμα).
2) Ολοκλήρωση της ανακαίνισης της μετρικής γραμμής, με σωστή οργάνωση των μετεπιβιβάσεων και ίσως αγορά νέου τροχαίου υλικού.
3) Σύνδεση της Κοζάνης μέσω Καλαμπάκας.
4) Το οριζόντιο σκέλος του Δυτικού ¶ξονα (Καλαμπάκα-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα).
5) Εκπόνηση μελέτης για Προαστιακή γραμμή Χανιά-Ηράκλειο.

Δεν νομίζω πως είναι υπερβολικά (σε κόστος), και είναι υπέρ του δέον αναγκαία.
Back to top
View user's profile Send private message
prevezanos
Senior Member
Senior Member


Joined: 11 Apr 2008
Posts: 532

PostPosted: Sat Jun 20, 2009 11:26 am    Post subject: Reply with quote

Παιδιά μετά συγχωρήσεως, αλλά έχετε αρχίσει και κουράζετε λίγο, και αυτό όχι γιατί διαφωνείτε, ή γιατί αναπτύσσετε ο καθένας τη συλλογιστική του, αλλά γιατί επαναλαμβάνετε τα ίδια επιχειρήματα, τα οποία δεν τεκμηριώνετε τεχνοοικονομικά, και τα οποία αμέσως μετά αμφισβητούνται από τον επόμενο.
Π.Χ. για μένα θα ήταν πολύ χρήσιμο να ξέρω την τάξη του κόστους κατασκευής νέας κανονικής γραμμής για το Πάτρα - Κόρινθος, την τάξη ανβάθμισης της υπάρχουσας μετρικής και τέλος της κανονικοποίησης της παλιάς χάραξης. Αυτά σε συνδυασμό με κάποια εκτίμηση χρόνου συνολικού ταξιδιού θα μας διευκόλυνε όλους να δημιουργήσουμε μια άποψη, που στο κάτω κάτω αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης του φόρουμ.

Καταλαβαίνω΄εκ των προτέρων ότι τέτοια στοιχεία ίσως είναι δύσκολο να βρεθούν, αλλά θα έδιναν διαύγεια στα επιχειρήματα.

Επίσης μην μπλέκουμε όλο τον σιδηροδρομικό προγραμματισμό σε ένα ποστάρισμα. Ας λύσουμε πρώτα το Πάτρα Κόρινθος, μετά τη γραμμή προς Ναύπλιο, μετά το Δυτικό ¶ξονα και μετά την Κρήτη...

Τώρα να έρθω σε δύο δικές μου αντιλήψεις σχετικά με το τρένο (όσο αδαής και αν είμαι).
Για μένα το τρένο εκτός από επιβατικές μεταφορές, είναι και (ίσως περισσότερο) εμπορευματικές μεταφορές. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας μια σειρά από προϊόντα τιμολογούνται πολύ ακριβότερα από τα ίδια προϊόντα στο εξωτερικό, και αυτό σε κάποιες περιπτώσεις έχει να κάνει με το Logistics cost. Από τη μία έχουμε αυξημένο κόστος για την μεταφορά από την παραγωγό χώρα στην Ελλάδα, και από την άλλη μεγάλο κόστος για την τελική διανομή εντός συνόρων.
Θεωρώ ότι το παραπάνω πρέπει να μπει δυναμικά σαν παράμετρος στην συζήτηση που έχει αναπτυχθεί.

Θα φέρω ένα παράδειγμα για να γίνω κατανοητός. Αν κάποιος αποφασίσει να φέρει εμπόρευμα π.χ. από Γαλλία με τρένο θα έχει πρώτα να αντιμετωπίσει μια σειρά από αναπόφευκτες γραφειοκρατείες στα Βαλκάνια. Στη συνέχεια ο συρμός θα φτάσει στο Αμαξοστάσιο της Θεσ/νίκης όπου θα χάσει μια εργάσιμη για να αλλάξει τρένο οδήγησης (εκεί δεν έχω καταλάβει τι ασυμβατότοητα υπάρχει). Στη συνέχεια θα φτάσει στον σταθμό Λαρίσης όπου ανάλογα με το φόρτο εργασίας μπορεί να χάσει από μια εώς και τρεις εργάσιμες μέχρι να αδειάσει ράμπα εκφόρτωσης.
Φανταστείτε τι γίνεται όταν πρόκειται για συνδυασμένες μεταφορές όπου πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο ΄παραπάνω άξονας σε συνδυασμό με το λιμάνι του Πειραιά Sad Sad Sad

Η τάση διεθνώς είναι η συνδυασμένη χρήση τρένου με πλοίο και ειδικά για την Ελλάδα οι πύλες εισόδου είναι τρεις κυρίως: η Θεσσαλονίκη οδικά και σιδηροδρομικά, ο Πειραιάς και τέλος η Πάτρα.

Με βάση όλα τα παραπάνω για μένα, καλώς γίνεται η κατασκευή κανονικής σε όλο το μήκος της ΠΑΘΕ, γιατί δεν επιτρέπεται να έχουμε σε απόσταση 200 χλμ αλλαγές και μετεπιβιβάσεις. Η καινούρια γραμμή που φτιάχνεται ελπίζω να είναι υψηλών ταχυτήτων με λίγους ενδιάμεσους σταθμούς. (π.χ. Πάτρα-Ριο-Αίγιο-Κιάτο-Κόρινθος)

Ιδανικά η παλιά γραμμή θα μπορούσε αν το κόστος είναι χαμηλό να παραμείνει ως είχε με τη μορφή τοπικού τρένου, που θα ενώνει μικρές πόλεις και θέρετρα μεταξύ τους.

Όσον αφορά λοιπόν στο πρώτο σκέλος της συζήτησης αυτή είναι η δική μου τοποθέτηση και θα παρακαλούσα από κάποιον πιο γνώστη να μου πει τα σχόλια του. Idea

Παράλληλα όμως σε αυτό το πρώτο κύμα πρέπει να διερωτηθούμε: γιατί ακόμα να τελειώσει το Θριάσιο. γιατί ακόμα να τελειώσει η γραμμή που ενώνει το Θριάσιο με το λιμάνι. Αυτά τα δύο είναι βασικά τμήματα του ΠΑΘΕ και όχι συμπληρωματικά έργα.
Back to top
View user's profile Send private message
PEFKI
Junior Member
Junior Member


Joined: 28 Jan 2009
Posts: 74

PostPosted: Sat Jun 20, 2009 1:19 pm    Post subject: Reply with quote

Nozomi,

1)Για το Κόρινθος-Πάτρα σου έχω ήδη απαντήσει. Κανονική γραμμή αφού περνούσε το τρένο μέσα από αυλές και ήθελε ολική σχεδόν επαναχάραξη. Τι ανακάινιση της μετρικής θα έκανες ? Που? Στη Κακιά Σκάλα, στους Αγίους Θεόδωρους, σε όλο το κομμάτι από Κόρινθο μέχρι το Κιάτο που απλώνεις το χέρι από τη βεράντα και πιάνεις το τρένο. Στο Μελίσσι δε θα έκανες σήραγγα και τόσα άλλα κομμάτια που δε τα ξέρω καλά για να τα αναφέρω. Εγώ πήγα και ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι θα ήταν προτιμότερη κοινή γραμμή LGV Πάτρα -ΑΘήνα-Θεσσαλονίκη σε 5 ώρες. Τώρα τo ότι έκανες την Πελοπόννησο νησί λόγω ενός καναλιού είναι άτοπο νομίζω .

2) Για τη μετρική γραμμή μετά το Ναύπλιο σου απάντησα. Κατάργηση τρένου αφού θα κάνει 4 ώρες σχεδόν για Αθήνα από Καλαμάτα με μηδαμινή κίνηση όταν θα έχει να ανταγωνιστεί ένα ολοκαίνουργιο αυτοκινητόδρομο που κάνει το . Να κρατάμε ένα δίκτυο για να τρώει λεφτά με την ανακαίνιση και να βάζει χοντρά μέσα τον ΟΣΕ η λειτουργία του για 50 ηλικιωμένους και 5 κατσίκες? Ευχαριστούμε το ΤΡΙΚΟΎΠΗ αν και μας πτώχευσε αλλά το ημερολόγιο γράφει 2009.

3) Μην κάνεις κολοτούμπες λέγοντας δικά σου λεγόμενα ως δικά μου. Τη λέξη μόδα δε τη χρησιμοποίησα εγώ αλλά εσύ. Τα στοιχεία που σου παρέθεσα είναι απλή αριθμητική. Το σύνολο των χωρών στο Δυτικό Κόσμο
με κανονικού πλάτους γραμμή σε χλμ vs των χωρών με μετρική γραμμή

4) ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ φίλε ο ορισμός σου για τον προαστιακό και όχι αντάξιος των υψηλότατων γνώσεων σου για το σιδηρόδρομο. Επίτρεψε μου να σου πώ από τη θητεία μου στο εξωτερικό ότι οδηγούσα και όχι μόνο εγώ 10-15 χλμ για το σταθμό όπου καθένας τους είχε parking καθημερινά για να πάω στη δουλειά μου. Το τρένο έχει το αξεπέραστο πλεονέκτημα να έρχεται ακριβώς στην ώρα του (στην Αγγλία όχι και πάντα) και να σε βάζει στο κέντρο της πόλης ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών και κίνησης. Δε γίνεται να έχουμε τρένο έξω από τη πόρτα μας.

5) Μου κάνει εντύπωση που στη κατάταξη μου παρέβλεψες τον προαστιακό θεσ/νίκης. Δε σε συγκινούν οι γραμμές για Πέλλα Σκύδρα, Χαλκιδική, Κιλκίς Εδεσσα. Τόσο κόσμο θα εξυπηρετούν σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές.

6) Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου ότι η Κρήτη παράγει πλούτο και είναι προκλητικά ριγμένη σε σχέση με άλλες περιοχές. Εχει πέσει θύμα της επιτυχίας της γιατί δε μπορεί να πιπιλάει τη καραμέλα "είμαστε οι φτοχώτεροι" , Δεν είχε ούτε είχε άξιους πολιτικούς να συστήσουν κλίκα σε μία κυβέρνηση για να τραβάει κονδύλια για έργα.
Η σιδηροδρομική Εγνατία έχει χοντρικό κόστος 4 δις κατ'ελάχιστον.Ποσό τεράστιο και πάρα πολύ δύσκολο να χρηματοδοτηθεί για ένα έργο ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ. Το ΣΔΙΤ το λοιδώρησες. Το 1 δις που λες ότι θα κοστίσει ένα έργο απλής φήμης το οποίο οι περισσότεροι στη Κρήτη δε το θέλουν πριν το ΒΟΑΚ και για αλλους πολλούς είναι ασήμαντο μπροστά σε άλλα δε λες λέξη από που θα το βρείς. Από το ΠΔΕ ? Ο ΒΟΑΚ που έχει καθολική αποδοχή και κάνει 1.5 για όλο το βόρειο κομμάτι δε ξέρει κανείς δυστυχώς την τύχη του.
Αρα μάλλον πάει για τα σκουπίδια μαζί με το Αντίρριο -Ιωάννινα μέχρι το 2030 και βάλε. Πάλι λεφτά στη φάμπρικα των μελετητών προτείνεις να πληρώνουμε για έργα με μηδενικές προοπτικές υλοποίησης? Δε πληρώσαμε αρκετά το παραμύθι Βερελή και τώρα τη κοροιδία του Χατζηδάκη ?

7) Αν γνωρίζεις για την ενημέρωση μου. Τι ταχύτητα μπορεί να αναπτύξει ένα εμπορικό τρένο με containers ή χύδην φορτίο ?

Cool Το εμπορευματικό κέντρο στο ΘΡΙ¶ΣΙΟ καθυστέρησε λόγω ενστάσεων των συμμέχοντων. Βάλε και άλλο ένα σούργελο ΓΑΙΑΟΣΕ και έδεσε το γλυκό Οριστικός ανάδοχος πριν 2 μήνες η κ/ξ Ακτωρ-Θεοχοράκη για 30 χρόνια. Λειτουργία το 2013. Τώρα λόγω COSCO και ΑΚΤΩΡΑ θα τρέξει ποιο γρήγορα το Ικόνιο-Θριάσιο. Αντε να δούμε της Θεσ/νίκης πότε θα γίγίνει?
Back to top
View user's profile Send private message
Agg3los
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 01 Mar 2008
Posts: 829
Location: Ριο Πατρων

PostPosted: Sat Jun 20, 2009 1:26 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
νησί λόγω ενός καναλιού



ΤΕΧΝΙΤΟΥ καναλιου...παντα εκτος απο τον τελευταιο αιωνα η Πελοποννησος δεν ηταν νησι...
Back to top
View user's profile Send private message
Admin
Site Owner
Site Owner


Joined: 16 Jan 2004
Posts: 2296
Location: Davelis Cave (απ'έξω)

PostPosted: Sat Jun 20, 2009 5:24 pm    Post subject: Reply with quote

@ PEFKI Arrow Από ό,τι βλέπω δεν έχεις ακόμη διαβάσει το PM που σου έχω στείλει. Θα σου συνιστούσα να το κάνεις άμεσα.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Nozomi
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 26 Mar 2008
Posts: 754

PostPosted: Sun Jun 21, 2009 3:53 am    Post subject: Reply with quote

Ο Σιδηροδρομόφιλος Μάριος Μητρόπουλος, θέλει να παρέμβει για το θέμα (λόγω προβλημάτων με το registration δεν μπορεί να εγγραφεί) και μου έστειλε την άποψη του, την οποία και παραθέτω αυτούσια:

1. Η Πελοπόννησος φυσικά και είναι νησί (ή έστω χερσόνησος), το λέει και το όνομα μάλιστα και συνδέεται με τη Στερεά Ελλάδα σε 2 μόλις σημεία. Η μία σύνδεση είναι ουσιαστικά φυσική η δε άλλη τεχνητή.
Το δίκτυο της Πελοποννήσου ήταν εξολοκλήρου μετρικό και η γραμμή Αθήνα - Κόρινθος - Πάτρα έπρεπε να στρωθεί μετρική ανεξάρτητα από τη χάραξή της. Η 'κανονικοποίηση' ήταν μέγα σφάλμα (αλλά δυστυχώς πλέον πραγματικότητα) για τους εξής λόγους:
- Διάσπαση συνέχειας του μετρικού δικτύου Πελοποννήσου, τόσο στον επιβατικό όσο κυρίως στον εμπορευματικό τομέα.
- Ανάγκη για μετεπιβιβάσεις σε διάφορα σημεία της γραμμής Κόρινθος - Πάτρα όσο διαρκούν (10 και πλέον έτη) τα έργα κατασκευής της νέας χάραξης.
- Η ανακατασκευή, διπλασιασμός και μερική επαναχάραξη της μετρικής θα ήταν (έστω και οριακά) πιο οικονομική, με τα μεγαλύτερα έργα να γίνονται για νέες ανισόπεδες διαβάσεις (ΑΔ και ΚΔ οδών), περιφράξεις και προστασία από θόρυβο.
- Η χρονική διαφορά ταξιδίου είναι μικρή εάν συγκριθούν η υπό κατασκευή λύση και μια υποτιθέμενη μετρική που θα επέτρεπε 160 χλμ/ώ σε εκτεταμένο μήκος της.
- Το επιχείρημα μερικών ότι συνδέεται εμπορευματικά η 'δυτική πύλη της Ελλάδος' με την Αθήνα είναι αστείο, αφού το ίδιο ακριβώς θα ίσχυε και για μια μετρική γραμμή. Η μόνη διαφορά είναι ότι θα έπρεπε στο Θριάσιο να κατασκευασθούν μερικές μετρικές ή έστω μεικτές γραμμές. Επιπλέον με τη μερική 'κανονικοποίηση' χάνεται το εμπορευματικό έργο στο υπόλοιπο μετρικό δίκτυο, από και προς τη βόρεια ακτή της Πελοποννήσου και την Αθήνα.
- Μια ολική κανονικοποίηση θα αποτελούσε έγκλημα αφού πρόκειται για ακριβώς ό,τι περιγράφη παραπάνω εις πολλαπλούν.

2. Η Κρήτη σαφώς και χρειάζεται σιδηρόδρομο και μάλιστα πριν την ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ.
Όσους δρόμους και να κατασκευάσουμε, αυτοί μέσα σε μερικά χρόνια θα κορεστούν (βλέπε Αττική Οδός και Κακιά Σκάλα).
Αυτό οφείλεται στο ότι σπάνια θα είναι γεμάτα τα ΙΧ (περίπου 1,2 επιβάτες ανά μέσο όρο) και επιπλέον όσο αυξάνεται η ταχύτητα τόσο μειώνεται η χωρητικότητα (τουλάχιστον εάν εφαρμόζονται ασφαλείς αποστάσεις ανάμεσα στα οχήματα).
Ο σιδηρόδρομος στην Κρήτη δε χρειάζεται να λάβει υπόψη το εύρος γραμμής του ελληνικού ή άλλου σιδηροδρομικού δικτύου. Το μετρικό εύρος όμως παρέχει αρκετά πλεονεκτήματα, όπως:
- Αρκεί για ταχύτητες έως 160 χλμ/ώ, όριο πολύ καλό για το μέγεθος της Κρήτης.
- Οι στρωτήρες που χρειάζονται έχουν μικρότερο μήκος και άρα χαμηλότερο κόστος και μικρότερη επίπτωση στο περιβάλλον (η παραγωγή τσιμέντου είναι ενεργοβόρος και εκλύει μεγάλες ποσότητες CO2).
- Οι ράγες που θα στρωθούν δε χρειάζεται να είναι UIC60 αλλά μικρότερης διατομής οπότε και φιλικότερες προς το περιβάλλον.
- Μια μελλοντική επέκταση των αρχικών γραμμών (κατά προτίμηση Χανιά - Ρέθυμνο - Ηράκλειο - Νέο Αεροδρόμιο Καστελλίου) θα είναι σαφώς πιο εύκολη και οικονομική σε σχέση με 'κανονική' γραμμή, ειδικά λόγω του αναγλύφου της νήσου.

3. Όσον αφορά τον ορισμό του 'Προαστιακού' δεν ξέρουμε τι λέμε και τι εννοούμε με τον όρο στην Ελλάδα.
Εννοούμε 'S-Bahn' ή 'Regio'; Γιατί άλλο το πρώτο και άλλο το δεύτερο, αν και στην Ελλάδα έχουμε μπλέξει τα μπούτια μας (άλλο προϊόν το Πειραιάς - Νερατζιώτισσα και άλλο το Λάρισα - Κατερίνη, τεράστια η διαφορά αλλά οι πολιτικοί μας τόσα ξέρουν τόσα λένε/ανακοινώνουν/αποφασίζουν).
Για S-Bahn δε νοείται οδήγηση για 10-15 χλμ μέχρι 'Park-and-Ride' (πχ από Χαλκίδα μέχρι Οινόη), αλλά το πολύ 5 χλμ (πχ από τη Σταμάτα ή το Διόνυσο στον ¶γιο Στέφανο).
Για Regio ισχύουν τα 10-15 χλμ (πχ Μακρακώμη για Λιανοκλάδι με τελικό προορισμό Αθήνα ή Θεσσαλονίκη).
Για μεγαλύτερες διαδρομές με τραίνο ισχύουν ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις με ΙΧ (έχω ακουστά για επιβάτες από Καλαμπάκα για Αθήνα που μεταβαίνουν οδικώς από την περιοχή Γρεβενών).

4. Τι επιτάσσει την κατασκευή νέας γραμμής Αλεξανδρούπολη - Μπουργκάς; ¶σε που υφίσταται ήδη αυτή η σύνδεση και μάλιστα το ελληνικό τμήμα ανακατασκευάζεται;

5. Η σιδηροδρομική Εγνατία είναι όντως ένα σημαντικό έργο και κυρίως το τμήμα Θεσσαλονίκη - Αμφίπολη - Καβάλα - σύνδεση με υπάρχουσα γραμμή στην Ξάνθη (κατά προτίμηση διπλή γραμμή για 200-250 χλμ/ώ). Εξίσου σημαντική είναι και μια νέα (μονή) γραμμή Βέροια - Κοζάνη - Καλαμπάκα.
Το τμήμα Καλαμπάκα - Ιωάννινα - Ηγουμενίτσα είναι υπερβολικά ακριβό με μεγάλα και επιμήκη τεχνικά, όπως σήραγγες και γέφυρες και καλύτερα να μείνει για αργότερα.

6. Η (μονή) γραμμή Αντίρριο - Ιωάννινα δε χρειάζεται οπωσδήποτε να συνδεθεί με την υπό κατασκευή γραμμή Κιάτο - Πάτρα με γέφυρα ή 'σήραγγα' (τμήματα από οπλισμένο σκυρόδεμα που ποντίζονται).
Μπορεί κάλλιστα να κατασκευασθεί νέα μονή γραμμή Λειβαδιά - Αράχωβα - Δελφοί - Ιτέα (διακλαδωση για ¶μφισσα) - Ναύπακτος - σύνδεση με Δυτικό ¶ξονα σε κατάλληλο σημείο. Η εν λόγω περιοχή δε διαθέτει αξιόλογο οδικό δίκτυο και μια σιδηροδρομική γραμμή για ταχύτητες έως 140-160 χλμ θα έχει μεγάλη σημασία.

7. Γενικά, σε νέα σιδηροδρομικά έργα θα πρέπει να επιδιώκεται η λύση ΣΔΙΤ όταν πρόκειται για άξονες (πχ Θεσσαλονίκη - Αμφίπολη - Καβάλα - Ξάνθη), αλλά όχι με παροχή άλλων τμημάτων όπως έγινε με τους αυτοκινητοδρόμους. Το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην Ολλανδία με την κατασκευή της HSL-Zuid φαίνεται να είναι ο σωστός δρόμος, αλλά μπορούν να υπάρξουν διαφοροποιήσεις. Νέες συνδέσεις (πχ Καλαμπάκα - Κοζάνη και Κοζάνη - Βέροια) μάλλον είναι καλύτερο να γίνουν ως δημόσια έργα.
Προσωπικά για νέους άξονες θα πρότεινα:
Το Κράτος αναλαμβάνει εξολοκλήρου το κόστος για την κατασκευή της υποδομής (απαλλοτριώσεις, σήραγγες, γέφυρες, ορύγματα και επιχώματα) της γραμμής (τεχνική 'ζωή' 60-120 έτη) και ο παραχωρησιούχος κατασκευάζει την επιδομή, τη σηματοδότηση, την ηλεκτροκίνηση, τις τηλεπικοινωνίες και τους σταθμούς και αναλαμβάνει τη διαχείρηση της γραμμής. Η δρομολόγηση επιβατικών συρμών μπορεί να γίνει από τον ίδιο τον παραχωρησιούχο ή από άλλους παρόχους σιδηροδρομικών ταξιδίων είτε συνδυασμό των παραπάνω.

8. Τέλος δεν έχει νόημα να κατασκευάζονται νέοι αυτοκινητόδρομοι πλέον αυτών που έχουν ήδη εξαγγελθεί. Ίσως χρειάζονται νέες χαράξεις μικρότερων οδικών συνδέσεων και ανισόπεδοι και κυκλικοί κόμβοι σε ορισμένα σημεία με προτεραιότητα τμήματα με αυξημένο αριθμό ατυχημάτων καθώς και τοποθέτηση καμερών για επίβλεψη των ορίων ταχυτήτων. Πλέον τα περισσότερα έργα πρέπει να είναι σιδηροδρομικά / ανάπτυξης μέσων σταθερής τροχιάς (περιλαμβάνω και τροχιοδρόμους, Metro, 'Light Rail'), ενεργειακά (κυρίως ανανεώσιμων πηγών) και περιβαλλοντολογικά (διαχείρηση απορριμάτων και αποβλήτων, αποκαταστάσεις φυσικών τοπίων, καθαρισμοί δασών και ακτών κλπ κλπ).
Back to top
View user's profile Send private message
PEFKI
Junior Member
Junior Member


Joined: 28 Jan 2009
Posts: 74

PostPosted: Sun Jun 21, 2009 1:49 pm    Post subject: Reply with quote

1) Αδυνατώ να πιστέψω ότι η Πελοπόννησος είναι νησί για τα Ελληνικά δεδομένα με αυτή την έκταση και το διαχωρισμό της από τον κορμό μέσω ενός καναλιού. Η ονομασία για τόπους Κακιά Σκάλα ή Μαύρη Ωρα δηλώνουν τι είναι αυτός ο χώρος? Δε νομίζω να υπάρχει ένας κάτοικος πελοποννήσου που να αισθάνεται νησιώτης. Δεν υπονοώ φυσικά ότι είναι μειωτικό. Ηξερα ότι για να πάς σε νησί παίρνεις πλοίο. Ας απαντήσουν και άλλοι φίλοι για αυτό το προσδιορισμό.

Η επιβατική και εμπορευματική κίνηση του τμήματος Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα είναι ασήμαντη. Μετά από Ναύπλιο ανύπαρκτη. Ο σιδηρόδρομος έχει πεθάνει σε αυτό το κομμάτι και καλό θα ήταν να απαλλαγούμε μετά το Ναύπλιο γιατί είναι οικονομική γάγγραινα. Δε μπορεί να ανταγωνιστεί με τίποτα τον αυτοκινητόδρομο. Επί Τρικούπη βοήθησε τα μέγιστα στην ανάπτυξη και είχε νόημα τώρα όχι. Τον ευχαρίστησα ως Αρκάς για τις υπηρεσίες του αλλά LOOK ΑΝD MOVE ON. Ηταν μία αγάπη που γέρασε ξεπεράστηκε και τελέιωσε. Δε μπορούμε να ασχολούμαστε το 2009 και να ξοδεύουμε πόρους σε κλινικά νεκρά δίκτυα και σε περιοχές ήσσονος σημασίας. Λες να μη νοιάζομαι εγώ για τη πατρίδα μου που έχω και σπίτι. To 2030-2040 αν είμαστε φραγκάτοι και έχουμε κάνει τα άλλα σιδηροδρομικά έργα στο ΒΟΡΡΑ που καίνε το ξαναβλέπει το θέμα ή τότε νέα γενιά.
Αφού το κόστος ανακαίνησης της μετρικής γραμμής Κόρινθος-Πάτρα θα ήταν εφάμιλο του κανονικού λόγω της ολικής σχεδόν νέας χάραξης και το τρένο θα έκανε περισσότερη ώρα, τότε ορθότατα ξηλώθηκε η μετρική.

Απλώς μπλέχτηκε η γραμμή με τον προαστιακό της Αθήνας και γέμισε από στάσεις που καθυστερούν το τρένο. Για ποιο λόγο να μην έχει εννοποιηθεί το Πάτρα-Αθήνα με το Αθήνα-Θεσ/νίκη και μελλοντικά μέχρι την Αλεξανδρούπολη? Είναι λιγότερη η κίνηση έναντι του μετρικού κομματιού?

Γνωρίζεις πόση ώρα κάνει το τρένο από τρίπολη και από Καλαμάτα για Αθήνα?
Το φρακάρισμα της Κακιάς Σκάλας που επικαλέισαι γίνεται συγκεκριμένες ώρες και μέρες. Αλλη βαρύτητα έχει η καθυστέρηση της μίας ώρας που τρώς με το αυτοκίνητο για μικρές αποστάσεις και άλλη για τις μεγάλες.

2) Η γραμμή Λειβαδιά-Ιτέα-Αγρίνιο είναι πολύ καλή σαν ιδέα αλλά φαντάζει διαστημική για τα σημερινά δεδομένα Η ποντιζόμενη σήραγγα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση ειδικά στο Ρίο-Αντίρριο με μεγάλο βάθος, σαθρότατο πυθμένα πολλά μέτρα ακόμα και κάτω από αυτόν, πάρα πολύ ισχυρά ρεύματα και σεισμογενές ρήγμα. Δεν αποκαλέστηκε τυχαία κατασκευαστικό θαύμα η ΓΈΦΥΡΑ. Αν είναι τεχνικά εφικτή η ποντιζόμενη, το κόστος της θα είναι εξίσου πολύ μεγάλο με γέφυρα ή υποθαλάσσια τύπου Μάνγχης. Αρα δε παίζει για πάρα πολλά χρόνια από σήμερα με βάση και την ιεράρχηση αναγκών.

3) Η άποψη σου για σιδηρόδρομο στην Κρήτη, πριν το ΒΟΑΚ, φαντάζει φάλτσο και δείχνει εμπάθεια προς το αυτοκίνητο. Οι ακρότητες υπέρ του ενός ή άλλου μέσου δεν ευσταθούν. Αυτά που γράφεις για τους στρωτήρες -ράγες σωστά μεν, οικολογικά ακραία δε για γνωμοδότηση υπέρ ποιου πλάτους. Υπάρχουν πολλές άλλες δράσεις (ΔΕΗ) που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Ο ΒΟΑΚ είναι σε τρομερό χάλι και ανεξαρτήτως αν θα γίνει σιδηρόδρομος ή οχι θέλει μεγάλη παρέμβαση. Λεφτά και γαι τα δύο είναι πασιφανές ότι δεν υπάρχουν. Και εδώ 2030-2040 για τρένο. Ο φίλος ΝΟΖΟΜΙ έγραψε ορίζοντα δεκαετίας. ΑΤΟΠΟΝ
Αν αύριο το πρωί ξεκινούσαμε θα θέλαμε 2 χρόνια μελέτες+2 δημοπράτηση-ανάθεση+5 κατ'ελάχιστον κατασκευή.

4) Το σιδηροδρομικό σκέλος του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη έχει την ίδια αυταπόδικτη αξία με τον πετρελαιαγωγό. Σύνδεση Αιγαίου-Μαύρης Θάλασσας πάλαι ποτέ περιοχή δράσης του Ελληνισμού με παράκαμψη των Στενών.
5) Για το Θεσ/νικη-Καβάλα απόλυτα σύμφωνος. Θα προτιμούσα διπλή LGV με 200-250 χλμ μέχρι τα σύνορα με Τουρκία. Για το Ηγουμενίτσα-Θεσ/νίκη πρώτο από όλα στην ιεράρχηση παρά το πολύ βαρύ κόστος. Δε θα είναι μεγαλύτερο από την οδική Εγνατία. Το νέο εθνικό κεφάλαιο στις υποδομές, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας πρέπει απαραιτήτως να έχει σύνδεση με τη Θεσ/νίκη. Ετσι αποκτά και η Ηπειρος στο σημαντικότερο κομμάτι της σιδηρόδρομο.
6) Δε καταλαβαίνω γιατί είσαι αντίθετος (άσχετα αν γίνει) με την ιδέα να επαναληφθεί στο σιδηρόδρομο το προηγούμενο με την Ιονία. Ισα Ισα που έτσι θα είχαμε διαχείριση από ιδιώτη με τα προφανή πλεονεκτήματα σε μεγαλύτερο μέρος του δικτύου.
7) Προαστιακός νοείται για αποστάσεις μέχρι τα 80-100 χλμ από την πόλη Τι σχέση έχει πόσο οδηγείς από το σπίτι σου μέχρι το σταθμό ? Σημασία έχει η ακτίνα του τρένου από τη πόλη. Τα 10km επιπλέον οδήγησης αναιρούν την ιδέα του προαστιακού ?
Back to top
View user's profile Send private message
PEFKI
Junior Member
Junior Member


Joined: 28 Jan 2009
Posts: 74

PostPosted: Sun Jun 21, 2009 2:00 pm    Post subject: Reply with quote

ADMINISTRATION

Ειλικρινά δε καταλαβαίνω τι λες. Γίνε πιο σαφής τι εννοείς, που αναφέρεσαι και κυρίως το λόγο. Αν δε μπορεί να γίνει μέσω forum στείλε αυτό που θες να πεις στο nefath@yahoo.gr
Back to top
View user's profile Send private message
Nozomi
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 26 Mar 2008
Posts: 754

PostPosted: Sun Jun 21, 2009 3:16 pm    Post subject: Reply with quote

PEFKI wrote:
1) Αδυνατώ να πιστέψω ότι η Πελοπόννησος είναι νησί για τα Ελληνικά δεδομένα με αυτή την έκταση και το διαχωρισμό της από τον κορμό μέσω ενός καναλιού. Η ονομασία για τόπους Κακιά Σκάλα ή Μαύρη Ωρα δηλώνουν τι είναι αυτός ο χώρος? Δε νομίζω να υπάρχει ένας κάτοικος πελοποννήσου που να αισθάνεται νησιώτης. Δεν υπονοώ φυσικά ότι είναι μειωτικό. Ηξερα ότι για να πάς σε νησί παίρνεις πλοίο. Ας απαντήσουν και άλλοι φίλοι για αυτό το προσδιορισμό.

ΝΑΙ, σιδηροδρομικά είναι νησί.
Οπότε ΔΕΝ υπάρχουν απαιτήσεις διαλειτουργικότητας με άλλα δίκτυα.
Όπως συμβαίνει στο πλέον προηγμένο σύμπλεγμα νησιών του κόσμου, την Ιαπωνία.
PEFKI wrote:

Αφού το κόστος ανακαίνησης της μετρικής γραμμής Κόρινθος-Πάτρα θα ήταν εφάμιλο του κανονικού λόγω της ολικής σχεδόν νέας χάραξης και το τρένο θα έκανε περισσότερη ώρα, τότε ορθότατα ξηλώθηκε η μετρική.

Λάθος γιατί έτσι έχασες το ΑΔΙΑΙΡΕΤΟ του δικτύου.
Σε περίπτωση διατήρησης του μετρικού, θα είχες ΕΝΑ δίκτυο στο οποίο θα δρομολογούσες τραίνα Αθήνα-Τρίπολη-Καλαμάτα και Αθήνα-Πύργος ΧΩΡΙΣ μετεπιβιβάσεις.
Η μετρική ΣΓΥΤ θα ΚΟΥΜΠΩΝΕ με το υπόλοιπο δίκτυο, και σταδιακά θα ανακατασκεύαζαμε και τις υπόλοιπες γραμμές χωρίς να καταδικάσουμε τους πολίτες της υπόλοιπης Πελλοπονήσου σε μετεπιβιβάσεις για 20-30 χρόνια (όπως προτείνεις εσύ).
PEFKI wrote:

Απλώς μπλέχτηκε η γραμμή με τον προαστιακό της Αθήνας και γέμισε από στάσεις που καθυστερούν το τρένο. Για ποιο λόγο να μην έχει εννοποιηθεί το Πάτρα-Αθήνα με το Αθήνα-Θεσ/νίκη και μελλοντικά μέχρι την Αλεξανδρούπολη? Είναι λιγότερη η κίνηση έναντι του μετρικού κομματιού?

Το κύριο ρεύμα επιβατών της Πελλοπονήσου κατευθύνεται προς Αθήνα.
Ο επιβάτης που πηγαίνει Β.Ελλάδα, θα σταθμεύσει anyway Αθήνα, οπότε μια μετεπιβίβαση είναι ορθότερη εκεί απ' ότι στην Κόρινθο και στο Κιάτο που γίνεται τώρα.
PEFKI wrote:

Το φρακάρισμα της Κακιάς Σκάλας που επικαλέισαι γίνεται συγκεκριμένες ώρες και μέρες. Αλλη βαρύτητα έχει η καθυστέρηση της μίας ώρας που τρώς με το αυτοκίνητο για μικρές αποστάσεις και άλλη για τις μεγάλες.

Αυτές οι "συγκεκριμένες ώρες και μέρες", τυχαίνει να είναι όλα τα σαββατοκύριακα και οι αργίες !
Δεν είναι "μεγάλες αποστάσεις" τα 200-300 χιλιόμετρα της Πελλοπονήσου για να δικαιολογείται μια ώρα ακινητοποίησης στην Κακιά Σκάλα.
Η μιά ώρα που περιμένεις εκεί με το αυτοκίνητο, δίνει στο τραίνο την ευκαιρία να καλύψει σημαντικό μέρος του disadvantage που έχει στην χάραξη.
PEFKI wrote:

2) Η γραμμή Λειβαδιά-Ιτέα-Αγρίνιο είναι πολύ καλή σαν ιδέα αλλά φαντάζει διαστημική για τα σημερινά δεδομένα Η ποντιζόμενη σήραγγα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση ειδικά στο Ρίο-Αντίρριο με μεγάλο βάθος, σαθρότατο πυθμένα πολλά μέτρα ακόμα και κάτω από αυτόν, πάρα πολύ ισχυρά ρεύματα και σεισμογενές ρήγμα. Δεν αποκαλέστηκε τυχαία κατασκευαστικό θαύμα η ΓΈΦΥΡΑ. Αν είναι τεχνικά εφικτή η ποντιζόμενη, το κόστος της θα είναι εξίσου πολύ μεγάλο με γέφυρα ή υποθαλάσσια τύπου Μάνγχης. Αρα δε παίζει για πάρα πολλά χρόνια από σήμερα με βάση και την ιεράρχηση αναγκών.

Προσωπικά δεν πιστεύω να δούμε (σ' αυτόν τον αιώνα) υποθαλλάσια στο Ρίο, γιατί απλούστατα το κόστος της θα ήταν διαστημικό, και τα οφέλη ελάχιστα. Και η χάραξη μέσω Ιτέας που προτείνεται ενέχει μεγάλα κόστη, λόγω του ορεινού ανάγλυφου, αλλά είναι ίσως η ρεαλιστικότερη (όταν έχουμε τα ευρά).
PEFKI wrote:

3) Η άποψη σου για σιδηρόδρομο στην Κρήτη, πριν το ΒΟΑΚ, φαντάζει φάλτσο και δείχνει εμπάθεια προς το αυτοκίνητο. Οι ακρότητες υπέρ του ενός ή άλλου μέσου δεν ευσταθούν. Αυτά που γράφεις για τους στρωτήρες -ράγες σωστά μεν, οικολογικά ακραία δε για γνωμοδότηση υπέρ ποιου πλάτους. Υπάρχουν πολλές άλλες δράσεις (ΔΕΗ) που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Ο ΒΟΑΚ είναι σε τρομερό χάλι και ανεξαρτήτως αν θα γίνει σιδηρόδρομος ή οχι θέλει μεγάλη παρέμβαση. Λεφτά και γαι τα δύο είναι πασιφανές ότι δεν υπάρχουν. Και εδώ 2030-2040 για τρένο. Ο φίλος ΝΟΖΟΜΙ έγραψε ορίζοντα δεκαετίας. ΑΤΟΠΟΝ
Αν αύριο το πρωί ξεκινούσαμε θα θέλαμε 2 χρόνια μελέτες+2 δημοπράτηση-ανάθεση+5 κατ'ελάχιστον κατασκευή.

Εγώ έγραψα ορίζοντα δεκαετίας, όσον αφορά την αποπληρωμή PEFKI.
Κοίτα ο σιδηρόδρομος προσφέρει στην λεγόμενη "πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη" που προωθεί η Ε.Ε, κάτι που δεν συμβαίνει με έναν τεραστίου πλάτους αυτοκινητόδρομο, που καταστρέφει το τοπίο και επιβαρύνει το περιβάλλον με ρύπους και ηχορρύπανση.
Προσφέρει δε αφάνταστα μεγαλύτερα περιθώρια ασφάλειας σε σχέση με τον αυτοκινητόδρομο.
PEFKI wrote:

5) Για το Θεσ/νικη-Καβάλα απόλυτα σύμφωνος. Θα προτιμούσα διπλή LGV με 200-250 χλμ μέχρι τα σύνορα με Τουρκία. Για το Ηγουμενίτσα-Θεσ/νίκη πρώτο από όλα στην ιεράρχηση παρά το πολύ βαρύ κόστος. Δε θα είναι μεγαλύτερο από την οδική Εγνατία. Το νέο εθνικό κεφάλαιο στις υποδομές, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας πρέπει απαραιτήτως να έχει σύνδεση με τη Θεσ/νίκη. Ετσι αποκτά και η Ηπειρος στο σημαντικότερο κομμάτι της σιδηρόδρομο.

Υπερβολικού κόστους η διπλή LGV, όταν LGV δεν έχεις ούτε καν στον ΠΑΘΕ.
Επίσης η κυκλοφορία σ' αυτό τον άξονα δεν δικαιολογεί διπλή γραμμή.
Προσωπικά πιστεύω, ότι μια 200άρα μονή γραμμή (αλά Σουηδία-γνωρίζει ο Μάριος), είναι το ιδανικό.
Ακόμα καλύτερα να είχαμε και καμμιά Α/Α X2000, αλλά έτερον εκάτερον !
PEFKI wrote:

6) Δε καταλαβαίνω γιατί είσαι αντίθετος (άσχετα αν γίνει) με την ιδέα να επαναληφθεί στο σιδηρόδρομο το προηγούμενο με την Ιονία. Ισα Ισα που έτσι θα είχαμε διαχείριση από ιδιώτη με τα προφανή πλεονεκτήματα σε μεγαλύτερο μέρος του δικτύου.

Γιατί τα σιδηροδρομικά έργα δεν έχουν τον ίδιο βαθμό ανταποδοτικότητας όσο τα οδικά PEFKI. Τόσο απλά.
Δεν πρόκειται ποτέ να κάνει ο ιδιώτης τις επενδύσεις που χρειάζονται για ένα έργο της τάξης μεγέθους του Δυτικού ¶ξονα.
PEFKI wrote:

7) Προαστιακός νοείται για αποστάσεις μέχρι τα 80-100 χλμ από την πόλη Τι σχέση έχει πόσο οδηγείς από το σπίτι σου μέχρι το σταθμό ? Σημασία έχει η ακτίνα του τρένου από τη πόλη. Τα 10km επιπλέον οδήγησης αναιρούν την ιδέα του προαστιακού ?

Αν ο επιβάτης θέλει να καλύψει μια απόσταση 80 χλμ, και τον αναγκάσεις να πάρει το αυτοκίνητό του για να πάει στον Σταθμό που απέχει 10 χλμ απ' αυτόν, τότε ο πειρασμός να συνεχίσει με το ίδιο για Αθήνα, είναι μεγάλος.
Αυτά επιβεβαιώνονται απ' την διεθνή εμπειρία.
Back to top
View user's profile Send private message
Agg3los
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 01 Mar 2008
Posts: 829
Location: Ριο Πατρων

PostPosted: Sun Jun 21, 2009 3:29 pm    Post subject: Reply with quote

αφου και οι δυο δεν αλλαζεται με τιποτα τις αποψεις σας ..τι συζητατε?
ζαλιστικα με τα ποστσ...ειναι σαν να παρακολουθω μπαλακι του Τενις....
Περα δωθε..περα -δωθε... Very Happy Very Happy Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message
Admin
Site Owner
Site Owner


Joined: 16 Jan 2004
Posts: 2296
Location: Davelis Cave (απ'έξω)

PostPosted: Sun Jun 21, 2009 6:04 pm    Post subject: Reply with quote

1. @ PEFKI Arrow Στο πάνω μέρος της σελίδας υπάρχει σύνδεσμος (link) προς τα προσωπικά σου μηνύματα (PMs). Θα πρέπει να γράφει "You have 1 new message" (ή περισσότερα, εάν έχεις και άλλα αδιάβαστα PMs). Εκεί θα βρεις το PM που σου έχω στείλει πριν κάποιες μέρες και στο οποίο αναφέρθηκα προηγουμένως.

2. @ all Arrow Ο φίλος Agg3los, όπως και ο prevezanos πριν κάποια posts, έχουν απόλυτο δίκιο. Η συγκεκριμένη κουβέντα έχει κουράσει αφάνταστα. Τα ίδια επιχειρήματα επαναλαμβάνονται από τις δύο πλευρές εδώ και πάρα πολλά posts. Προκειμένου να ξελαμπικάρουμε λίγο (επιστημονικός ο όρος), το topic θα παραμείνει κλειδωμένο για κάποιες ημέρες.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
prevezanos
Senior Member
Senior Member


Joined: 11 Apr 2008
Posts: 532

PostPosted: Mon Jul 06, 2009 6:20 pm    Post subject: Reply with quote

Με αφορμή το τελευταίο μου ποστάρισμα στα οδικά για το Καρπενήσι, θα ήθελα να μεταφέρω εδώ την αντίστοιχη συζήτηση για τα σιδηροδρομικά της Δυτικής Ελλάδας, καθώς δεν βλέπω και ιδιαίτερη κινητικότητα στο φόρουμ.

Με δεδομένο ότι η υπάρχουσα υποδομή περιορίζεται στην γραμμή Αγρίνιο Μεσολόγγι θάλασσα (η οποία δυστυχώς λαμβάνεται από μένα ως μη υπάρχουσα), είναι μια γοητευτική άσκηση επί χάρτου να πει κανείς ποιά θα ήταν η καλύτερη χάραξη του σιδηροδρομικού δικτύου στην περιοχή, έστω και αν αυτό θα είναι ππραγματικότητα σε πολλά χρόνια.

Για να περιορίσω την κουβέντα και να μην χαθούμε, θα αναφέρω τους δύο βασικούς άξονες που έχουν ακουστεί και κάποιες δικές μου παραλλαγές τι οποίες μπορούμε να εμπλουτίσουμε ο καθένας κατά το δοκούν.

πρόταση 1 Δυτική σιδηροδρομική εγνατία δηλ. ο οριζόντιος άξονας που θα διασχίζει την πίνδο για να βγεί στην Ηγουμενίτσα. θα ενώνει την δυτική πύλη με το κύριο δίκτυο αλλά αν και θα περνάει από τα Γιάνενα, αδυνατεί να εξυπηρετήσει μεγάλο μέρος του πλυθησμού. Ίσως είναι η πιο αναγκαία από τις γραμμές αλλά από μόνη της δεν κάνει δίκτυο.

πρόταση 2 Δυτικός άξονας, δηλ η κατακόρυφη γραμμή που θα ενώνει πιθανώς τα ελληνοαλβανικά με τα Γιάννενα, την σιδηροδρομμική εγνατία, ¶ρτα Αγρίνιο και Μεσολόγγι για να καταλήξει στο πουθενά που θα περιμένει την βάρκα να πάει απέναντι. Σαν γραμμή αν και ενώνει τις κύριες πόλεις δεν ξέρω κατα πόσο θα εξυπηρετήσει κάτι παραπάνω από την τοπική αγορά.

Πρόταση 3 Γραμμή Λαμία Καρπενήσι Αμφιλοχία ¶ρτα Γιάννενα με κλάδο σύνδεσης (με μελλοντική παράκαμψη προσ Αγρίνιο και Αστακό). Τι να πω, γραμμή τα πάντα όλα. Συνδυάζεται πολύ καλά με τη γραμμή 1 και καταργεί τη 2.

Πρόταση 4 Γραμμή απο Θήβα που θα κινείται οριζόντια και θα τρυπάει όλα τα βουνά στη σειρά για να βγει στο Αγρίνιο και μετά στον Αστακό. Συνδυάζεται πολύ καλά με τη γραμμή 2, αχρηστεύειτην 3 και ίσως και την 1.

Αν και όλα τα παραπάνω φαίνονται πολύ ουτοπικά και μακρινά (όχι πως δε είναι), θέλω να πω ότι πριν 25 χρόνια στην Ήπειρο λέγανε, Ας φτιάξουμε το δρόμο προς Αθήνα και βλέπουμε μετά την Εγνατία και την Θεσσαλονίκη....

Πείτε λοιπόν ελέυθερα ο καθένας τι πιστεύει για τα επόμενα 20-30 χρόνια. Δεν είναι και τόσο μακρια.
Back to top
View user's profile Send private message
petalo
Senior Member
Senior Member


Joined: 09 Feb 2004
Posts: 597
Location: θεσσαλονίκη

PostPosted: Mon Jul 06, 2009 7:37 pm    Post subject: Reply with quote

Το εκδοτήριο εισιτηρίων στον Σ.Σ Ν. Πόρων είναι κλειστό καθώς ο ΟΣΕ δεν προχώρησε σε σύναψη συμφωνίας με αντιπρόσωπο,δηλαδή ιδιώτη,και έτσι ο ελεγκτής κόβει τα εισιτήρια στη διαδρομή...
Το πρόβλημα είναι ότι τώρα το καλοκαίρι που πολλοί Λαρισαίοι πηγαίνουν στους Πόρους ,Πλαταμώνα για μπάνιο,ο ελεγκτής δεν προλαβαίνει να κόψει εισιτήρια στους επιβάτες προς Λάρισα,μιας και η διαδρομή ειναι μόνο 20 λεπτά..Έτσι χάνονται χρήματα για τον ΟΣΕ που τόσο τα έχει ανάγκη-ή μάλλον του περισσεύουν??-από τα 2 ευρώ και 10 λεπτά του αντιτίμου του εισιτηρίου!!

http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=9346&pid=7&CategoryID=7
Back to top
View user's profile Send private message
pindos10
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 11 Apr 2009
Posts: 866
Location: White River

PostPosted: Mon Jul 06, 2009 8:30 pm    Post subject: Reply with quote

Ολα τα ωραια γινονται αμεσως αντιληπτα απο το BBC ,μεγαλη διαφημιση χωρις εξοδα,αλλα για τα γιδια ,οπως λεει και ο Nozomi δεν θα αλλαξει τιποτα. http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8134831.stm
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    stadia.gr/forum Forum Index -> Υποδομές και έργα All times are GMT + 3 Hours
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 38, 39, 40  Next
Page 5 of 40

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Web hosting by isol.gr