|
stadia.gr/forum Εδώ μιλάμε για τα πάντα. Από Καλατράβα μέχρι… Καλομοίρα!
|
View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Rohan Full Member

|
Posted: Mon Mar 05, 2007 11:19 am Post subject: |
|
|
EΓΩ ΛΕΩ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ, ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΣΟ ΑΙΓΑΙΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΠΕΡΙΣΠΑΣΤΟΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΜΑΣ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (και να μην εχουμε προβλημα ως ανυπότακτοι να ερχόμαστε ΜΟΝΟ για διακοπές) ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΜΑς ΔΙΟΡΙΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΞΕΝΟΚΙΝΗΤΗ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΕΑΤΟΜΗΧΑΝΗ.
ΝΙΣΑΦΙ ΠΙΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟΥ.
Αν κάποιος δεν θέλει να παραχωρήσει στην πατρίδα του έστω 12 μήνες απο τη ζωή του-και ας τους κάνει η πατρίδα ότι θέλει, έστω 12 μήνες σκοπιά- τότε κάποιος έχει αλλοτριωμένο σύστημα ηθικών αξιών. Αλλά πάλι μπορεί να μην φταίει αυτός, απλά έτσι τον μάθαν κάποιοι άλλοι. Οπότε, ΦΤΑΙΝΕ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ...ποιοί είναι;
Υποχρεωτική στράτευση στα 19 ΤΩΡΑ. |
|
Back to top |
|
 |
Lucretius Stadium Expert

|
Posted: Mon Mar 05, 2007 11:54 am Post subject: |
|
|
Δέν είναι ανάγκη να φωνάζεις (αν ερμήνευσα σωστά τα κεφαλαία), εδώ κάνουμε ήρεμη συζήτηση με λογικά επιχειρήματα. Το γεγονός πως κάποιος δεν θέλει να σπαταλήσει 12 μήνες από την ζωή του φυλώντας σκοπιές στη μέση του πουθενά για να βγάλει μερικά χρήματα παραπάνω η ταβέρνα "Το Βλάχικο", και μερικούς ψήφους ο τοπικός βουλευτής δεν νομίζω οτι σημαίνει αυτόματα οτι έχει "αλλοτριωμένο σύστημα ηθικών αξιών". Και εγώ που τους έδωσα υποστηρίζω την μείωση (αν όχι κατάργηση της θητείας), ακριβώς για να μην χάσουν και οι υπόλοιποι τον χρόνο τους. Η στράτευση στα 19 σαν ανέκδοτο μου ακούγεται. Ήδη ο στρατός είναι παιδική χαρά, αν πλακώσουν και τα 19χρονα που τα έχουν όλα γραμμένα...
Και στο κάτω-κάτω γιατί κάποιος να δώσει τον χρόνο του για την "πατρίδα"; Η "πατρίδα" τί κάνει για αυτόν; (και εδώ η απάντηση δεν είναι το γνωστό αναμάσημα "μη ρωτάς τι θα κάνει η πατρίδα σου για σενα...") |
|
Back to top |
|
 |
exitmusician Moderator

|
Posted: Mon Mar 05, 2007 12:29 pm Post subject: |
|
|
Νομίζω ότι η αγωνία όλων μας είναι πώς η υπηρέτηση της θητείας θα γίνεται με τον αποδοτικότερο τρόπο για όλους, και οι συζητήσεις πρέπει να κινούνται προς αυτή τη βάση. Αν συμφωνούμε ότι η οργάνωση του στρατού παρουσιάζει χαμηλή αποδοτικότητα, ταυτόχρονα συμφωνούμε ότι η συζήτηση περί αλλαγής στην οργάνωση του στρατού πρέπει να αγγίξει θέματα που θεωρούνται "ευαίσθητα". Ακριβώς σε αυτά τα ευαίσθητα θέματα φαίνεται αν κάποιος μπορεί να συζητήσει χωρίς παρωπίδες, και νομίζω ότι εδώ μέσα το έχουμε καταφέρει αυτό αρκετά καλά.
Η στράτευση στα 19 δεν θα λύσει πραγματικά το πρόβλημα γιατί απλά θα χρησιμοποιήσει περισσότερους πόρους (και αμφίβολης ικανότητας/ποιότητας λόγω ηλικίας) για τις ίδιες μη αποδοτικές δραστηριότητες. Γενναίες αποφάσεις όπως η ορθολογικοποίηση του αριθμού και της χωροθέτησης των στρατοπέδων, ο υπολογισμός με επιστημονικό τρόπο των απαιτήσεων (ποσοτικών και ποιοτικών) σε ανθρώπινους και υλικούς πόρους κλπ. πιθανότατα θα οδηγήσουν σε μείωση των απαιτούμενων πόρων σε ανθρωπομήνες (που μπορεί να επιτευχθεί είτε με μείωση της θητείας ή μείωση του αριθμού των στρατευσίμων) ή/και σε αριθμό μονάδων. Εκεί υπεισέρχεται το κοινωνικό κόστος αφού οι στρατιωτικές μονάδες (όπως και οι πανεπιστημιακές σχολές) αποτελούν αν όχι το μοναδικό τουλάχιστον το σημαντικότερο μοχλό επιβίωσης για πολλές τοπικές κοινωνίες.
Αυτό από μια πραγματιστική σκοπιά που επαναλαμβάνω ότι δεν συγκρούεται με το περί πατρίδος αίσθημα. Κάθε άλλο, η συζήτηση για τη μη αποδοτική χρησιμοποίηση των ανθρώπινων και υλικών πόρων του κράτους υποδηλώνει αγωνία και ανησυχία. |
|
Back to top |
|
 |
losada7 Moderator

|
Posted: Mon Mar 05, 2007 2:27 pm Post subject: |
|
|
Θα προσθέσω την ψήφο μου σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να γίνεται στράτευση μετά το λύκειο.
Σπουδές μπορεί να κάνει κάποιος μετά τη θητεία.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, κάποιος πολύ πιο εύκολα θα υπακούσει και θα εκτελέσει(πνευματικά και σωματικά) εντολές αν είναι 18-19 χρονών, παρά στα 30 του. Αν η πλειοψηφία(η οποία οριοθετεί τους νόμους που ισχύουν σε μία οργανωμένη κοινωνία) πιστεύει ότι το κράτος για να είναι κυρίαρχο, χρειάζεται ένοπλες δυνάμεις(=Στρατός=ΙΕΡΑΡΧΙΚΟΣ και ΟΧΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ οργανισμός-θεσμός) , τότε θα ήταν πιο εύκολο για αυτόν που υπηρετεί αυτό τον ΙΕΡΑΡΧΙΚΟ στρατό, να το κάνει όταν ακόμα δεν έχει ωριμάσει σε ότι αφορά τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Λόγω των πολιτικών πεποιθήσεων - κατά τη γνώμη μου - παρουσιάζεται το φαινόμενο των φυγόστρατων και όχι τόσο γιατί κάποιος θεωρεί ότι είναι χαμένος χρόνος.
Συνήθως δεν είναι πατέρας ή οικογενειάρχης σε αυτή την ηλικία και οι υποχρεώσεις του - συνήθως - είναι οι μικρότερες δυνατές. Στην ηλικία των 30 και άνω πολλές φορές χρειάζεται να βοηθήσει τους γονείς του και όχι οι γονείς του να υποστηρίξουν αυτόν γιατί υπηρετεί.
Αν κάποιος τελειώσει μία σχολή+μεταπτυχιακό και αμέσως ψάξει για εργασία έχει ομαλότερη επαγγελματική αποκατάσταση αφού δεν υπάρχει ενδιάμεσο χρονικό κενό(Περίοδος θητείας).
Σκεφτείτε επίσης ότι κάποιοι φοιτητές(αιώνιοι) που "τρενάρουν" συνειδητά τις σπουδές τους θέλοντας να αποφύγουν(μάταια) τη στράτευση τους, δεν θα έχουν λόγο να χρονοτριβούν, αφού θα έχουν υπηρετήσει πριν εισαχθούν στην σχολή της αρεσκίας τους.
Σε συνέχεια του προηγούμενου, σκεφτείτε ότι οι περισσότεροι νέοι δεν κολλάνε ένσημα πριν πάνε 23-25 χρονών γιατί οι περισσότεροι εργοδότες, εκτός λίγων περιπτώσεων, δεν τους εμπιστεύονται σε αυτή τη μικρή ηλικία. Για τον ίδιο λόγο βέβαια κάποιος, θα έλεγε ότι δεν θα πρέπει να κατατάσονται γιατί θα υπάρξουν φαινόμενα παιδικής χαράς ...
Φυσικά δεν σημαίνει ότι αυτό που λέω είναι το τέλειο, αφού απ ότι γνωρίζω υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται από το κράτος. Δεν θα επιμείνω για το ποιά είναι η πιο σωστή άποψη, καθώς ανάλογα από ποιανού τη θέση κοιτάει κάποιος το ερώτημα(Σε ποιά ηλικία; ), βλέπει υπέρ και κατά.
Έχω πάντως την γνώμη που προανέφερα, για τους παραπάνω λόγους. Αν σκεφτώ κάποιο ακόμα επιχείρημα θα κάνω edit. |
|
Back to top |
|
 |
gm2263 Stadium Expert

|
Posted: Mon Mar 05, 2007 2:54 pm Post subject: |
|
|
Είναι παρήγορο το ότι έστω και με καθυστέρηση πολλών ετών λαμβάνει χώρα μια συζήτηση με το ΤΕΡΑΣΤΙΟ θέμα του στρατού, της στρατιωτικής θητείας και της ορθολογικοποίησης της κατά το δυνατόν.
Οι παράμετροι πολλές όπως:
1. Η χρηματική στενότητα της χώρας
2. Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ αδιαφορία και γραψαδενισμός για τη σωστή διαχείριση των απομενόντων/ υπαρχόντων πόρων εφόσον ουδείς στην ουσία ελέγχεται. Αυτό αφορά εκτός της κακοδιαχείρισης και το γεγονός των ακατάλληλων εν πολλοίς εξοπλισμών.
3. Η έλλειψη επαγγελματισμού και υψηλού ηθικού, παράγοντες οι οποίοι διαβρώνουν το αξιόμαχο των μονάδων. Το προηγούμενο της στρατιωτικής χούντας αλλά και η μετέπειτα περιρρέουσα ιδεολογία απαξίωσαν τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας και κατέστησαν περιφρονητέα την αποστολή τους. Αποτέλεσμα, εφόσον τυγχάνουν του μίσους και της περιφρόνησης ενός σημαντικού τμήματος του Ελλ. λαού, και εφόσον δεν περισσεύουν χρήματα για τη βελτίωση των ενδιαιτημάτων ιδίως των στρατευσίμων, πολλά στελέχη των ενόπλων δυνάμεων να μην επιδεικνύουν τον απαραίτητο επαγγελματισμό, ο οποίος καταντάει ηρωισμός από την έλλειψη μέσων αλλά και αναγνώρισης των ανωτέρων οι οποίοι απλά κοιτούν την καρέκλα τους και έχουν βλέψεις για πολιτικούς θώκους
4. Η υπογεννητικότητα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια αποτέλεσμα της ασφυκτικής οικονομικής κατάστασης της δουλείας των €1000 ανά άτομο τα οποία σε συνδυασμό με τα ηδονιστικά καταναλωτικά πρότυπα καθιστούν κάθε προσπάθεια τεκνοποιίας ώστε μετά από κάποια χρόνια να έχουμε "απόδοση" κλάσεων, σύντομο ανέκδοτο.
5. Η ανάγκη διατήρησης μιας δυσανάλογα μεγάλης επιχειρησιακής οροφής αλλά και αποτρεπτικής δύναμης λόγω των γνωστών προβλημάτων με τους εξ' ανατολών γείτονες.΄
6. Οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις αλλά και οι γνωστές πιέσεις των "τοπικών κοινωνιών" για τη μη απομάκρυνση στρατοπέδων σε πρώτη φάση από σημεία τα οποία είναι πλέον άχρηστα μόνο και μόνο για να μην γκρινιάξουν οι φίλοι των τοπικών βουλευτών ιδιοκτήτες καφετεριών και σουβλατζίδικων.
7. Η εν γένει ηδονιστική προσέγγιση για τη ζωή από πλευράς νέων αλλά και η αδιαφορία της πολιτείας για τα προβλήματα τους, όπως και για το γεγονός ότι όντως, όπως αναφέρουν πολλοί φίλοι, η μικρή θυσία που τους ζητείται τώρα από πλευράς χρόνου μπορεί να έχει μεγάλες επιπτώσεις στη μετέπειτα ζωή τους αν και εφόσον χαθούν ευκαιρίες. Από τη μια μεν ένας χρόνος περνά ΠΟΛΥ γρήγορα, από την άλλη όμως, αν κάποιος δεν προσέξει, όντως μπορεί να χάσει ευκαιρίες επαγγελματικές που η Ελλάδα, το ξέρουμε αν και δεν είναι του παρόντος, ΔΕΝ δίνει απλόχερα στα παιδιά της.
Οπότε, καλό θα ήταν να δούμε το θέμα πιο ψύχραιμα. Το ξέρουμε ότι οι καραβανάδες θέλουν "κεφάλια" αλλά ας επικρατήσει για μια φορά ψυχραιμία στη συζήτηση. Δυστυχώς, είναι λίγο δύσκολο να μη νιώσεις μαλάκας όταν κάποιοι έχουν αποδεδειγμένα αποφύγει τη στράτευση, αλλά ούτε γίνεται λέει να τιμωρηθούν λόγω παρελεύσεως λέει του χρονικού ορίου αλλά ούτε και να μάθουμε το όνομα τους γιατί είναι παραβίαση των προσωπικών δεδομένων. Ναι, αλλά έτσι συντηρητικοποιείται περαιτέρω η κοινωνία και επανέρχονται τα γνωστά στερεότυπα περί "ανδρισμού" και δε συμμαζεύεται ενώ στην πραγματικότητα εκείνο που θέλουμε είναι όχι αδιάφορους αλλά ούτε και αφιονισμένους αλλά απλά ψύχραιμους ανθρώπους οι οποίοι θα είναι θέση να χειριστούν πολύπλοκα οπλικά συστήματα και να πολεμήσουν σε ένα άκρως απαιτητικό περιβάλλον μάχης.
Δυστυχώς, και αυτό είναι το πρόβλημα για να το καταλάβουμε και να αναλάβουμε δράση, το κράτος, η Ελλάδα σαν ιδέα, δυστυχώς απλά δεν πείθει, και πάρα πολλά πρέπει να γίνουν. Όσο πιο γρήγορα το πάρουν χαμπάρι οι ταγοί, τόσο πιο γρήγορα η κατάσταση θα βρει το δρόμο της...
Δυστυχώς βέβαια, άργησε πάρα πολύ αυτή η κουβέντα. Απλά, η διάρκεια της θητείας των 12 μηνών είναι ανεκτή πιστεύω σε σχέση με τους 24 και τους 26 που το αδιάφορο για τους πολίτες και κατ' επέκταση άσπλαχνο κράτος μας επέβαλλε σε παλαιότερες εποχές. Καλό δε ο στρατός να γίνεται αμέσως μετά το πανεπιστήμιο και πριν την απόκτηση μεταπτυχιακού, αν και τα προβλήματα βέβαια ποικίλλουν κατά περίπτωση. |
|
Back to top |
|
 |
superas Senior Member

|
Posted: Mon Mar 05, 2007 4:08 pm Post subject: |
|
|
Μια πολύ καλή άποψη, κατά τη γνώμη μου, από το κεντρικό άρθρο της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας χθες για το θέμα της υποχρεωτικής στράτευσης στα 19:
http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=04.03.2007,id=13956812
Εκεί που θα εστιάσω είναι στην πολύ σωστή κατ' εμέ επισήμανση ότι ο κύριος στόχος δεν είναι η επάνδρωση του στρατεύματος αλλά να προταχθεί το νέο δόγμα της νεοσυντηρητικής ιδεολογίας. ΠΡΩΤΑ η πειθαρχία (στο στρατό) και ΜΕΤΑ η δημιουργικότητα, η γνώση, η ελευθερία (στο πανεπιστήμιο)
Αυτή τη στιγμή ο στρατός απλά υπηρετεί το δόγμα της "εύθραστης ισορροπίας" ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Εύθραστη ισορροπία που βασίζεται στα τσαλιμάκια των πολιτικών των δύο χωρών οι οποίοι με τις σαφείς παρανομίες τους στο καθεστώς του Αιγαίου υπηρετούν με τη σειρά τους τα μεγάλα αφεντικά (ΗΠΑ και προμηθευτές όπλων κατ' επέκταση)
Λύση; Επαγγελματικός στρατός και πλήρης κατάργηση της θητείας, ενός θεσμού που καταλύει για ένα χρόνο τα ατομικά δικαιώματα ΝΕΩΝ ανθρώπων που είχαν την ατυχία να γεννηθούν με ελληνική υποηκόοτητα και όχι πχ Ιταλική. |
|
Back to top |
|
 |
dimi Full Member

|
Posted: Mon Mar 05, 2007 6:15 pm Post subject: |
|
|
Να καταθέσω και εγώ την άποψη μου για τα περι στρατού (που απέφευγα να το κάνω για πολύ καιρό). Παίρνω αφορμή από το παραπάνω ποστ του supera και το άρθρο της Ελευθεροτυπίας. Να επισημάνω καταρχήν ότι δεν έχω απολύτως τίποτα προσωπικό με τον supera, και να μη θεωρηθεί το σχόλιο μου επίθεση προς κανένα. Επίσης να ζητήσω εκ προοιμίου συγνώμη για το ...σιδηρόδρομο..
superas wrote: |
http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=04.03.2007,id=13956812
Εκεί που θα εστιάσω είναι στην πολύ σωστή κατ' εμέ επισήμανση ότι ο κύριος στόχος δεν είναι η επάνδρωση του στρατεύματος αλλά να προταχθεί το νέο δόγμα της νεοσυντηρητικής ιδεολογίας. ΠΡΩΤΑ η πειθαρχία (στο στρατό) και ΜΕΤΑ η δημιουργικότητα, η γνώση, η ελευθερία (στο πανεπιστήμιο)
|
Είναι λίγο εξοργιστικό να ακούγονται αυτές οι απόψεις από ανθρώπους που υποτίθεται υποστηρίζουν την ισονομία και τις ίδιες ευκαιρίες μεταξύ ΟΛΩΝ των πολιτών (και αναφέρομαι στον αρθρογράφο της Ελευθεροτυπίας). Όταν κανείς "μάχεται" για Δωρεάν Δημόσια Παιδεία (που προσφέρει τις ίδιες ευκαιρίες σε όλους) και Αποκλειστικά Δημόσια Ανώτατη Παιδεία θα περίμενε κανείς να σκεφτεί λίγο πιό σοβαρά την ισονομία και στο θέμα της στράτευσης.
Πέρα από όλα τα στραβά του στρατού που έχουν αναφερθεί σε αυτό το thread, προσωπικά επισημαίνω ότι το θέμα της υποχρεωτικής στράτευσης στα 19 είναι τουλάχιστον ΔΙΚΑΙΟ. Αυτά που αναφέρονται στο άρθρο και στο παραπάνω ποστ του supera για προβολή της πειθαρχίας εναντίον της ελευθερης σκέψης και δημιουργικότητας είναι κατά την άποψη μου λίγο τραβηγμένα από τα μαλλιά. Ο 19χρονος που φεύγει για πρώτη φορά από το σπίτι του είναι νομίζω καλό να γνωρίζει ότι η κοινωνία των πολιτών στην οποία εισέρχεται καθορίζεται από κανόνες. Η ελευθερία του καθενός πηγάζει μέσα από το σεβασμό και εάν θέλετε πειθαρχία σε αυτούς τους κανόνες.
Θα μου πείτε ότι οι κανόνες της κοινωνίας αποτελούν προϊόν συλλογικής απόφασης και δεν είναι η απλή διαταγή ενός ανωτέρου που επειδή δεν κοιμήθικε καλά βγάζει τα σπασμένα στους οπλίτες... Και όμως πολλές φορές στη ζωή μας υποχρεωνόμαστε να υπακούσουμε "τυφλά" και να υποστούμε κάποιες συνθήκες που μας υποβάλλονται εκ του άνωθεν - παραδείγματα: ο αυταρχικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο, το αφεντικό στη δουλειά, ακόμη και ο βαριεστημένος Δημόσιος Υπάλληλος που διασκεδάζει με το να ταλαιπωρεί αυτούς που (τον πληρώνουν - μη το ξεχνάμε) για να τους εξυπηρετίσει.
Και πάλι θα μου πείτε ότι με τα παραπάνω προτείνω την υποταγή στην αυθαιρεσία της (οποιασδήποτε) εξουσίας. Εγώ το βλέπω ως αναγνώριση των υποχρεώσεων και δικαιωμάτων του καθενός. Υπάρχουν ελεγκτικές διαδικασίες που μπορούν να προστατεύσουν τον πολίτη από αυτή την αυθαιρεσία - Ο Συνήγορος του Πολίτη (για το δημόσιο υπάλληλο), τα δικαστήρια (για τον αυθαρχικό εργοδότη).
Και εδώ έρχεται η ειρωνία. Οι θεσμοί στους οποίους ο έλεγχος πάσχει εντελώς είναι τα Πανεπιστήμια και ο στρατός. Και στις δύο περιπτώσεις στα χαρτιά υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπιστεί η αυθαιρεσία. Η εφαρμογή πάσχει. Και εάν καταφερόμαστε τόσο πολύ κατά της αυθαιρεσίας του Στρατού κύριοι της Ελευθεροτυπίας, δε σας βλέπω να κόπτεσθαι ιδιαίτερα για την αυθαιρεσία στα πανεπιστήμια. Για μένα προσωπικά αυτό αποτελεί μεγάλη ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ.
Όπως υποκρισία αποτελεί και η μή παραδοχή ότι το μέτρο της στράτευσης στα 19 είναι ΔΙΚΑΙΟ. Ο αρθρογράφος προτιμά να παραγνωρίσει αυτό το γεγονός για να δημιουργήσει τις επιθυμητές γι' αυτόν εντυπώσεις. Θα περίμενα μία λιγότερο πολωτική προσέγγιση. Αλλά δυστυχώς οι έχοντες την εξουσία (του τύπου) αρέσκονται στη ΔΗΜΑΓΩΓΙΑ. Αν αυτό δεν είναι μία ακόμη μορφή αυθαιρεσίας, δεν ξέρω τί είναι.
και θα καταλήξω... Εάν δεχτούμε ότι η υποχρεωτική στράτευση είναι χρήσιμη, ωφέλημη για την πατρίδα, εξυπηρετεί και προασπίζει τα συμφέροντα της χώρας κλπ κλπ, τότε το μέτρο της στράτευσης στα 19 είναι το πλέον ΔΙΚΑΙΟ. Σε αυτή την περίπτωση εγώ θα προχωρήσω παραπέρα και θα προτείνω την υποχρεωτική στράτευση ΚΑΙ των γυναικών με ταυτόχρονη μείωση της θητείας στους 5-6 μήνες (για όλους - εφόσον διπλασιάζεται ο αριθμός των στρατεύσιμων ο χρόνος θητείας μπορεί κάλιστα να μειωθεί). Αυτό είναι το πλέον ΔΙΚΑΙΟ μέτρο.Το Ισραήλ που θεωρεί ότι βρίσκεται υπό διαρκή απειλή της ακεραιότητας του εφαρμόζει αυτό το μέτρο... μόνο που η στράτευση εκεί είναι για 3 χρόνια (για άντρες και γυναίκες).
Εάν από την άλλη δεχτούμε ότι στον 21ο αιώνα η Ελλάδα δεν έχει να πάρει πολλά από τον Χρήστο, τον Κώστα και τη Μαρία που θα σκουπίζουν αυλές και θα βάφουν τοίχους και θα φυλούν σκοπιές στο κέντρο της Αθήνας, τότε ας καταργήσουμε πλήρως την υποχρεωτική στράτευση και ας στραφούμε προς τον επαγγελματικό (ευέλικτο, καλά οργανωμένο, και καλά εκπαιδευμένο) στρατό που θα δώσει και μία μερική λύση στο πρόβλημα της ανεργίας για ορισμένους. Αυτό είναι τό μόνο στο οποίο προσωπικά θα συμφωνήσω με το άρθρο της Ελευθεροτυπίας. Ολα τα άλλα για ιδεολογικά υπόβαθρα και δίπολα πειθαρχίας-ελευθερίας είναι για τη δημιουργία εντυπώσεων και για να χαιδέψουμε τα αυτιά των "αγωνιζόμενων φοιτητών".
Τέλος το προσωπικό μου στίγμα. Είμαι 32+ ετών και δεν έχω υπηρετίσει ακόμη. Δεν έχω κυρηχθεί ανυπότακτος καθώς έχω πάρει αναβολή για μετακτυχιακές σπουδές και Διδακτορικό και στη συνέχεια αναβολή ως διακεκριμένος επιστήμονας που εργάζεται στο εξωτερικό. Σήμερα πλέον θεωρούμαι (για στρατολογικούς σκοπούς) μόνιμος κάτοικος εξωτερικού και απαλλάσομαι από τη στράτευση μέχρι την επιστροφή μου στην Ελλάδα.
Το θέμα της στράτευσης πάντοτε με απασχολούσε και με προβλημάτιζε όσον αφορά τη ζωή μου, και τη σταδιοδρομία μου. Από τα πρώτα χρόνια των σπουδών μου πίστευα ότι θα ήταν καλύτερο να είχα ξεμπερδέψει πρίν τις σπουδές, όπως είχανε κάνει κάποιοι Κύπριοι συμφοιτητές μου.
Να ξέρετε ότι αισθάνομαι μεγάλο σεβασμό για όλους εσάς εδω μέσα που υπηρετίσατε και προσφέρατε (οικιοθελώς ή μή) τις υπηρεσίες σας. Θα ένιωθα πολύ πιο άνετα απέναντί σας εάν είχα και εγώ υπηρετίσει και αυτός είναι ο λόγος που αποφεύγω να γράψω σε αυτό το τόπικ. Ασφαλώς η μή στράτευσή μου είναι επιλογή μου που μου προσφέρθηκε μέσα από τη νομοθεσία. Αλλά θα δεχόμουν ευχαρίστως μία πιο ΔΙΚΑΙΗ ρύθμιση για ΟΛΟΥΣ ακόμη και εάν αυτό σήμαινε και τη δική μου στράτευση. |
|
Back to top |
|
 |
Lucretius Stadium Expert

|
Posted: Mon Mar 05, 2007 7:24 pm Post subject: |
|
|
Σκόρπιες σκέψεις:
Τί σας κάνει να πιστεύετε οτι κάποιος που λιποτακτεί στα 22 δέν θα το κάνει και στα 19; Άλλωστε συνήθως η απόφαση λαμβάνεται αρκετά πιο πρίν.
Και γιατί έχω την εντύπωση οτι η στράτευση στα 19 είναι και λίγο "σπάσιμο του τσαμπουκα" για να μάθουν τα κωλόπαιδα.
Πώς θα καλυφθούν οι ειδικότητες που αυτή την στιγμή εξυπηρετουνται από τους έφεδρους (γιατροι-μηχανικοί κτλ). Ή εκεί θα ισχύουν άλλοι κανόνες;
Χρειάζονται στ' αλήθεια ολα αυτά τα στρατόπεδα σε αθήνα και πελοπόννησο; Νομιζα οτι ο κίνδυνος προερχόταν "εξ Ανατολάς"...
Η Εκκλησία και ο στρατός έρχονται αναφέρονται ώς πρώτοι σε εμπιστοσύνη θεσμοί στην Ελλάδα...Είναι τυχαίο το γεγονός οτι είναι και οι πιο διεφθαρμένοι;
Και τέλος:
Θα εμπιστευόσασταν γεμάτο όπλο σε θερμόαιμο δεκαεννιάχρονο; Θα στηριζόσασταν πάνω του;
Και μια ακομη προσωπική εμπειρία:
Φεβρουάριος 2006, σε ένα φυλάκιο κάπου στα ελληνοβουλγαρικά, Κυριακή- ημέρα ολιγόωρης εξόδου. Ένα καλό παλικαράκι μου ζητά να τον καλύψω "για ένα τεταρτάκι" επειδή είχε την γκόμενα στο πίσω κάθισμα του αυτικινήτου. Αναφέρω λοιπόν στον (ελαφρώς παρανοϊκό) λοχαγό οτι "όλα καλώς, οι εξοδούχοι γύρισαν". Όταν περνά ένα μισάωρο και ο τύπος δεν φαίνεται,αρχίζουν να με ζώνουν τα φίδια, καθώς είμαι πλέον υπόλογος. Όταν εδέησε να γυρίσει - κατα την 1 το βράδυ - μάθαμε πως είχε "πεταχτεί" μέχρι την Θεσσαλονίκη, "έτσι, για να πιεί ένα κάφε", μια και οι υπόλοιποι που τον πίναμε στα Ποροια ήμασταν και πολύ μαλάκες. (φυσικά τον ξεπάτωσα στο σκοπέτο και την αγγαρία, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).
Αυτά για την συμπεριφορά των δεκαεννιάχρονων. |
|
Back to top |
|
 |
dimi Full Member

|
Posted: Mon Mar 05, 2007 7:57 pm Post subject: |
|
|
Lucretius - Καταρχήν να σου πώ ότι απλά κάνω κουβέντα μαζί σου. δεν σου απαντώ σαν αυθεντία.... Και δε θεωρώ ότι ρωτάς εμένα προσωπικά. Για χάρη της κουβέντας λοιπόν (και την ανταλλαγή επιχειρημάτων)....
Lucretius wrote: |
Τί σας κάνει να πιστεύετε οτι κάποιος που λιποτακτεί στα 22 δέν θα το κάνει και στα 19; Άλλωστε συνήθως η απόφαση λαμβάνεται αρκετά πιο πρίν. |
Εγώ δε συμφωνώ ότι η απόφαση λαμβάνεται πάντα νωρίτερα. Η απόφαση να μή καταταγείς λαμβάνεται όταν υπάρχει άλλη διέξοδος. Όπως το σύστημα σε οδηγεί σε γυμνάσιο - λύκειο - πανελλήνιες εξετάσεις, έτσι μπορεί να προσθεθούν 12 (ή όπως είπα παραπάνω έξι) μήνες θητείας. Εάν είναι το ίδιο για όλους, δεν θα νιώθει κανείς αδικιμένος και κανείς ευνοημένος.
Quote: |
Και γιατί έχω την εντύπωση οτι η στράτευση στα 19 είναι και λίγο "σπάσιμο του τσαμπουκα" για να μάθουν τα κωλόπαιδα.
|
Μα... εσύ στο προσωπικό σου παράδειγμα που παραθέτεις μιλάς για συμπεριφορά "κωλόπαιδου" και για σπάσιμο τσαμπουκά. Αν και για να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας κάποιος που είναι κωλόπαιδο στα 19 του δε θα αλλάξει με ένα χρόνο θητεία. Αυτό είναι ευθύνη της παιδείας που πήρε μέχρι τότε.
Πώς θα καλυφθούν οι ειδικότητες που αυτή την στιγμή εξυπηρετουνται από τους έφεδρους (γιατροι-μηχανικοί κτλ). Ή εκεί θα ισχύουν άλλοι κανόνες;
|
Γιατί οι αδιόριστοι και άνεργοι μηχανικοί και γιατροί να μή κάνουν ένα χρόνο ή έξι μήνες ΕΠΙΠΛΕΟΝ θητεία (υπό πληρωμή - και καλή πληρωμή μάλιστα) εάν θέλουν. Μπορούν να το δουν σαν ένα είδος πρακτικής εξάσκησης αντί να κάθονται άνεργοι..
Και μή μου πείτε ότι όλοι οι υπηρετούντες γιατροί και μηχανικοί είναι έμπειροι.
Χρειάζονται στ' αλήθεια ολα αυτά τα στρατόπεδα σε αθήνα και πελοπόννησο; Νομιζα οτι ο κίνδυνος προερχόταν "εξ Ανατολάς"...
|
Χρειάζεται στα αλήθεια η υποχρεωτική στράτευση? Μήπως ένας στρατός επαγγελματικός είναι πιο αποτελεσματικός και ταυτόχρονα πιο οικονομικός.
Η Εκκλησία και ο στρατός έρχονται αναφέρονται ώς πρώτοι σε εμπιστοσύνη θεσμοί στην Ελλάδα...Είναι τυχαίο το γεγονός οτι είναι και οι πιο διεφθαρμένοι;
|
Αυτό δεν το δέχομαι σαν αξίωμα (για τη διαφθορά στρατού και εκκλησίας). Δεν είναι το δημόσιο και τα Πανεπιστήμια διευθαρμένα;;;
Εδώ ανοίγεις πραγματικά ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ κεφάλαιο. Το σημαντικό είναι να δούμε ΓΙΑΤΙ υπάρχει εμπιστοσύνη; Γιατί τόσο στο στρατό όσο και στην εκκλησία δεν υπάρχει ευελιξία. Στον πρώτο υπάρχει απολυτη υπακουή και πειθαρχία, στο δεύτερο απολυτη υπακουή και πίστη. Και οι δύο θεσμοί υποτίθεται ότι συμπεριφέρονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στον ανώνυμο κοσμακι - όλοι τρώνε τα ίδια σκατά και έτσι υπάρχει δικαιοσύνη σε όλους. Όμως φυσικά (καθώς υπάρχουν διακρίσεις) αυτό είναι υποκρισία.
Αν με ρωτήσεις όμως στο Δημόσιο και στα Πανεπιστήμια και στον ιδιωτικό τομέα που υπάρχουν διαφορές δεν τρώνε όλοι τα ίδια σκατά υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη διαφθορά. Απλά λιγότερη υποκρισία.
Θα εμπιστευόσασταν γεμάτο όπλο σε θερμόαιμο δεκαεννιάχρονο; Θα στηριζόσασταν πάνω του;
|
Μήπως το γεμάτο όπλο θα έδινε μία αίσθηση ευθύνης στο δεκαεννιάχρονο που όλοι το θεωρούν υποχοίριο προς καθοδήγηση? Τα δεκαεννιάχρονα κραυγάζουν και πνίγονται από απόγνωση ότι κανείς δε τους δίνει σημασία.
Για την προσωπική εμπειρία του Lucretius σχολίασα παραπάνω στο περί σπασίματος τσαμπουκά και κωλοπαίδων.
Για μία ακόμη φορά... Αυτά είναι σχόλια μου με αφορμή τις σκέψεις του Lucretius. Δεν αντιπαρατίθομαι με κανέναν. Είστε ελεύθεροι να ανταπαντήσετε... |
|
Back to top |
|
 |
gm2263 Stadium Expert

|
Posted: Mon Mar 05, 2007 9:13 pm Post subject: |
|
|
Παιδιά, θα πρέπει να ανοίξει ένας "δημόσιος διάλογος" σε αυτή τη χώρα όπου θα πρέπει να τεθεί επιτέλους το θέμα ότι Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΕΔΩ ΚΑΙ 33 ΧΡΟΝΙΑ. Από εκεί και πέρα, έχει μείνει ένα εξαρτημένο αντανακλαστικό από τη μια σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας την οποία την τρομάζει η για να μην πω καλύτερα, της προκαλεί αλλεργία η στολή.
Από την άλλη, σε πολλές περιπτώσεις στο στρατό και τα σώματα ασφαλείας υπάρχει κουλτούρα περιθωρίου και είναι γνωστό ότι αποτελούν ΚΑΙ άντρο βαριεστημένων ή/ και διεστραμμένων ατόμων. Kαι όμως παιδιά, στο κατω-κάτω απλά πρόκειται για άτομα σαν κι' εμάς. Άλλοι το έχουν μετανιώσει, άλλοι βαριούνται, άλλοι δεν τα βρήκαν όπως περίμεναν, σε ορισμένους τους αρέσει (είναι στις ειδικές δυνάμεις, και εφόσον είναι εθελοντικό, καλά κάνουν, δεν γίνεται να κάνεις διαλεκτική όταν είσαι σε τέτοια σώματα). Όπως σε όλες τις δουλειές δηλαδή. Δεν έχετε στις δουλειές σας (ιδίως στις πολυεθνικές στον ιδιωτικό τομέα) τους "Ράμπο" πωλητές ή "account officers" που είναι φανατισμένοι; Ε, το ίδιο συμβαίνει και στο στρατό.
Ευχής έργο θα ήταν να μην χρειάζεται η θητεία, όχι για τίποτα άλλο αλλά διότι οι πόλεμοι δεν κερδίζονται πλέον ή μάλλον ΜΟΝΟΝ με γιουρούσια ανειδίκευτων οπλιτών. Από την άλλη, η Ελευθεροτυπία σαν αντιπολιτευτική εφημερίδα κάνει ανταρτοπόλεμο στην κυβέρνηση, θεμιτό, αλλά ενίοτε παραλογίζεται (όπως όλες οι στρατευμένες εφημερίδες).
Το πρόβλημα λοιπόν της ΚΑΘΕ ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων δεν είναι η δίκην Οργουελλιανού 1984 καθυπόταξη των νέων. Είναι η λειψανδρία. Ίσως πολύ θα ήθελαν να... εξαναγκάσουν τους Έλληνες να κάνουν περισσότερα παιδιά και να γίνουν... Τιραμόλες και ως εκ θαύματος και να τα αναθρέφουν με €800 καθαρά. Εμ, τι να κάνει ο κοσμάκης, ΔΕΝ γίνεται να τους κάνει το χατίρι, it's too much...
Έχει και o Luke δίκιο. Ο 19χρονος (ιδίως ο Έλληνας και όχι ο Ισραηλινός) μπορεί να είναι Εθνικιστής όταν κερδίζει η (όποια) Εθνική αλλά και τραγικά απείθαρχος, είτε οδηγεί στο δρόμο, είτε πάει στο στρατό, είτε όταν είναι στην ΑΣΟΕΕ και φωνάζει "έξω οι εταιρείες από τα πανεπιστήμια". Και σίογυρα, η Ελληνική "ιδιαιτερότητα" και το απέιθαρχο του Ελληνα ο οποίος νομίζει ότι είναι πιό έξυπνος από τους άλλους, είναι κακός συνδιασμός για ο, μη γένοιτο καταστάσεις ανάγκης.
Σίγουρα τα δέχομαι τα επιχειρήματα περί της συνωμοτικής φύσης του να τους βάλουν τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι (αν και κατά τη γνώμη μου οι σημερινοί εικοσάρηδες είναι στην καλύτερη τους στην Ελλάδα). Το θέμα είναι: Μπορούμε σαν κοινωνία να επαναθέσουμε κάποιες αξίες επί τάπητος να δούμε τι θα γίνει; Γιατί από το να υπάρχει απέχθεια στην όποια στολή και στην όποια πειθαρχία (άσχετα αν το αφάσιο Ελληνικό κράτος κλείνει προς το μπάχαλο) μέχρι την πλήρη απουσία κανόνων και την κατάληψη επί δεκαετίες πανεπιστημιακών κτιρίων από "γνωστούς αγνώστους", ή την αυτοκτονική ΑΝΑΡΧΙΑ στις 04:00 ξημερώματα κάποιου ανοιξιάτικου Σαββάτου προς Κυριακή στην "παραλιακή" (που για μένα είναι εκφάνσεις του ίδιου προβλήματος επί της ουσίας) υπάρχει σίγουρα αρκετή απόσταση.
Μπορούμε λοιπόν να κάτσουμε κάτω να τα βρούμε γιατί ο καιρός περνάει και δυστυχώς είμαστε τελευταίοι σε όλα σα χώρα;. Μπορεί το κράτος να εμπνεύσει λίιιιγο σεβασμό στους θεσμούς του μη μας πάρει ο διάολος και να πάψει να είναι τόσο αφάσιο; Μπορούμε να παύσουμε να νομίζουμε ότι είμαστε το γνωστό γαλατικό χωριό, διότι ούτε Γαλάτες είμαστε, ούτε τη μαγική μαρμίτα έχουμε. Και οι Ρωμαίοι που έχουμε απέναντι μας μόνον τρελοί δεν είναι, μια χαρά πονηρούς τους βλέπω.
...Εκτός αν δε μας νοιάζει. Είμαστε όμως έτοιμοι να υποστούμε τις όποιες συνέπειες από τις επιλογές μας; I don't think so.
...εκτός αν νομίζουμε ότι όντως υπάρχει η μαρμίτα οπότε πλέον είμαστε σε παράκρουση εδώ και κάποια 20-30 χρόνια. Και ναι, αν διαβάσει κάποιος κάποια άρθρα της "Ε" η οποία κατά τα αλλά είναι αξιόλογη, μάλλον στο συμπέρασμα της παράκρουσης καταλήγει.
Ας σοβαρευτούμε*
* Λογοτεχνικά και γενικά το λέω, δεν θεωρώ κανένα φίλο συγκεκριμένα ασόβαρο εδώ μέσα, προς Θεού.
Last edited by gm2263 on Tue Mar 06, 2007 9:08 pm; edited 3 times in total |
|
Back to top |
|
 |
petalo Senior Member

|
Posted: Mon Mar 05, 2007 9:51 pm Post subject: |
|
|
Βασικά θα διαφωνήσω με όσους υποστηρίζουν ότι οι 19χρονοι στρατιώτες είναι λιγότερο καλοί από τους π.χ 25χρονους ή 27χρονους απόφοιτους Α.Ε.Ι και με μεταπτυχιακό ενδεχωμένα...
Ο Στρατός ζητάει από τους κληρωτούς να είναι καλοί στρατιώτες,δηλαδή πειθαρχημένοι,υπάκουοι,καλά εκπαιδευμένοι και μάχιμοι...Η μόνη ειδικότητα που χρειάζεται στα στρατόπεδα που ουσιαστικά δεν μπορεί και να κάνει και πολλά είναι ο οπλίτης ιατρός...Ακόμα και αν αξκός ιατρός υπηρετεί στην Μονάδα είναι στο βαθμό του ανθιπιάτρου και δεν έχει ειδικότητα.Όταν παίρνει τον βαθμό του υπίατρου πηγαίνεις στα νοσοκομεία για να κάνει ειδικότητα.
Όταν ήμουν εγώ φαντάρος πολλοί απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν Δ.Ε.Α ,και μερικοί γραφείς στα γραφεία..
Πάντως η διαπίστωσή μου ήταν ότι οι 25άρηδες τα έβρισκαν πιο δύσκολα να προσαρμοστούν κυρίως από την κακή νοοτροπία που είχαν ότι δεν μπορούσαν να συννενοηθούν με" αγράμματους"20άρηδες.... |
|
Back to top |
|
 |
gm2263 Stadium Expert

|
Posted: Mon Mar 05, 2007 10:08 pm Post subject: |
|
|
Δεν είναι μόνο το θέμα της όποιας "αγραμματοσύνης", εδώ μιλάμε για ευθύνες, αν και για να είμαι ειλικρινής, δεν το βλέπω το μετρο να εφαρμόζεται για πολλούς λόγους.
Για να μη μιλάμε όμως στα "κουτουρου", καλό θα ήταν να ξέρουμε τι γίνεται σε άλλες χώρες... |
|
Back to top |
|
 |
Nameless Senior Member

|
Posted: Tue Mar 06, 2007 12:30 am Post subject: |
|
|
Ωραία τα λέτε, και οι μεν και οι δε. Ας μου εξηγήσει όμως κάποιος κι εμένα γιατί ο Παύλος, ο Πέτρος και ο Απόστολος πάνε φαντάροι με το ζόρι για 12 μήνες, αλλά η Μαρία, η Πόπη και η Σούλα δεν πάνε καθόλου ή -μελλοντικά, αν αλλάξουν τα πράγματα- θα πάνε εθελοντικά, τσεπώνοντας και μόρια για το δημόσιο? Μύθος η ισότητα των δύο φύλων?  |
|
Back to top |
|
 |
Lucretius Stadium Expert

|
Posted: Tue Mar 06, 2007 3:40 am Post subject: |
|
|
Ωραία συζητησούλα άνοιξε!
dimi wrote: | Lucretius wrote: |
Τί σας κάνει να πιστεύετε οτι κάποιος που λιποτακτεί στα 22 δέν θα το κάνει και στα 19; Άλλωστε συνήθως η απόφαση λαμβάνεται αρκετά πιο πρίν. |
Εγώ δε συμφωνώ ότι η απόφαση λαμβάνεται πάντα νωρίτερα. Η απόφαση να μή καταταγείς λαμβάνεται όταν υπάρχει άλλη διέξοδος. Όπως το σύστημα σε οδηγεί σε γυμνάσιο - λύκειο - πανελλήνιες εξετάσεις, έτσι μπορεί να προσθεθούν 12 (ή όπως είπα παραπάνω έξι) μήνες θητείας. Εάν είναι το ίδιο για όλους, δεν θα νιώθει κανείς αδικιμένος και κανείς ευνοημένος. |
Αυτό που ξέχασα να γράψω είναι πως όποιος έχει "βύσμα" στα 24, θα το έχει και στα 19. Και -όπως και να έχει - πάντα κάποιοι θα θέλουν να περνούν καλά.
|
Μα... εσύ στο προσωπικό σου παράδειγμα που παραθέτεις μιλάς για συμπεριφορά "κωλόπαιδου" και για σπάσιμο τσαμπουκά. Αν και για να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας κάποιος που είναι κωλόπαιδο στα 19 του δε θα αλλάξει με ένα χρόνο θητεία. Αυτό είναι ευθύνη της παιδείας που πήρε μέχρι τότε. |
Δεν είπα οτι ήταν κωλόπαιδο. Απλά η πειθαρχία και η υπακοή στους κανόνες ήταν κάτι αρκετά "ευέλικτο" για αυτόν. Κατά τα άλλα (στην έξω ζωή) ήταν μια χαρά παιδί. Από την άλλη γνώρισα πολλούς περισσότερους 25χρονους μαλάκες, αλλά υτό είναι μάλλον θέμα στατιστικής.
|
Γιατί οι αδιόριστοι και άνεργοι μηχανικοί και γιατροί να μή κάνουν ένα χρόνο ή έξι μήνες ΕΠΙΠΛΕΟΝ θητεία (υπό πληρωμή - και καλή πληρωμή μάλιστα) εάν θέλουν. Μπορούν να το δουν σαν ένα είδος πρακτικής εξάσκησης αντί να κάθονται άνεργοι..
Και μή μου πείτε ότι όλοι οι υπηρετούντες γιατροί και μηχανικοί είναι έμπειροι. |
Και γιατί να το κάνουν; Οι περισσότεροι δεν είναι και τόσο απελπισμένοι. Άσε που αν είναι να τους πληρώνουμε (και μάλιστα καλά) δεν χρειάζεται η στράτευση από τα 19.
|
Χρειάζεται στα αλήθεια η υποχρεωτική στράτευση? Μήπως ένας στρατός επαγγελματικός είναι πιο αποτελεσματικός και ταυτόχρονα πιο οικονομικός. |
Μαζί σου! Αν και δεν υποστηρίζω την πλήρη κατάργηση της θητείας, πιστεύω οτι δεν χρειάζεται πάνω από ένα τρίμηνο, για να μάθεις ό,τι χρειάζεται. Μετα το τρίμηνο απλά... συντηρούμε τα κτίρια.
|
Αυτό δεν το δέχομαι σαν αξίωμα (για τη διαφθορά στρατού και εκκλησίας). Δεν είναι το δημόσιο και τα Πανεπιστήμια διευθαρμένα;;;
Εδώ ανοίγεις πραγματικά ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ κεφάλαιο. Το σημαντικό είναι να δούμε ΓΙΑΤΙ υπάρχει εμπιστοσύνη; Γιατί τόσο στο στρατό όσο και στην εκκλησία δεν υπάρχει ευελιξία. Στον πρώτο υπάρχει απολυτη υπακουή και πειθαρχία, στο δεύτερο απολυτη υπακουή και πίστη. Και οι δύο θεσμοί υποτίθεται ότι συμπεριφέρονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στον ανώνυμο κοσμακι - όλοι τρώνε τα ίδια σκατά και έτσι υπάρχει δικαιοσύνη σε όλους. Όμως φυσικά (καθώς υπάρχουν διακρίσεις) αυτό είναι υποκρισία. |
mea culpa. Θα έπρεπε να γράψω αυταρχικότητα αντί για διαφθορά. Πάντως συνεχίζει να μου φαίνεται περίεργη η τόση εμπιστοσύνη στους θεσμούς αυτούς. Ειδικά όταν τα τελευταία χρόνια έχουν διαδραματίσει ένα μάλλον αρνητικό ρόλο στη ζωή του τόπου.
|
Μήπως το γεμάτο όπλο θα έδινε μία αίσθηση ευθύνης στο δεκαεννιάχρονο που όλοι το θεωρούν υποχείριο προς καθοδήγηση? Τα δεκαεννιάχρονα κραυγάζουν και πνίγονται από απόγνωση ότι κανείς δε τους δίνει σημασία. |
Και ένα όπλο θα τους έδινε μεμιάς την χαμένη τους πίστη στη ζωή; Κακά τα ψέματα, διαφορετικά συμπεριφέρεσαι στα 24 και διαφορετικά στα 18. Παλιότερα είχα γράψει οτι δύσκολα μπορεί να έχει προβλήματα προσαρμογής ένας φαντάρος που έχει υπάρξει και φοιτητής, έχει δηλαδή πιθανότατα ζήσει μακρυά από το σπίτι του και έχει αναγκαστεί να μάθει και πέντε πράγματα για την πραγματική ζωή.
Α, και φυσικά συμφωνώ με το Nameless από πανω. Αυτό με την στράτευση γυναικών με μόρια για το δημόσιο ακούγεται απίστευτα άδικο για όσους ...... πάνε και το κάνουν "για την πατρίδα!" Που είναι η ισότητα βρε παιδιά;
Αυτά για τώρα... (χρόνια είχα να κάνω quote!) |
|
Back to top |
|
 |
dimi Full Member

|
Posted: Tue Mar 06, 2007 4:36 am Post subject: |
|
|
Να απαντήσω λοιπόν (χωρίς άλλα quotes) - δε χρειάζεται άλλωστε.
Lucretius εάν με αυτό που λές για το 19χρονο και το όπλο εννοείς την προσαρμοστικότητα των νεαρότερων κατευθείαν από τη προστασία της οικογένειας στις απαιτήσεις του στρατού, θα συμφωνίσω μαζί σου. Εάν δηλαδή φοβάσαι ότι ο 19χρονος κάτω από την πίεση τινάξει τα μυαλά του στον αέρα, ομολογώ ότι αυτό είναι πιο πιθανό από κάποιον που έχει ήδη "κάνει" φοιτητής και έχει δεί τις δυνατότητες του.
Και βεβαίως θα συμφωνήσω μαζί σου για μικρότερη - τρίμηνη θητεία ώστε ο γενικός πλυθυσμός να ξέρει πως να αντιδράσει και από... ποιά μεριά κρατάνε το όπλο σε περίπτωση ενός ντου εξ ανατολάς.
Όσο για την ισότητα των δύο φύλων, αυτό είναι μία ακόμη ΜΕΓΑΛΗ συζήτηση, όπως και το ότι όλοι μας πρέπει να σπουδάσουμε κάτι. |
|
Back to top |
|
 |
Rohan Full Member

|
Posted: Tue Mar 06, 2007 12:06 pm Post subject: |
|
|
Mια ερώτηση για χάρη της συζήτησης και χωρίς φωνές αυτή τη φορά:
Οι Κύπριοι πάθαν τίποτε που έχουν υποχρεωτική στράτευση στα 19, για 24 μήνες παρακαλώ; Είναι λιγότερο "ελεύθερα πνεύματα" από τους δικούς μας μαμάκηδες που δεν αφήνουν την πατρική εστία αν δεν γίνουν 37? Ή μήπως μειονεκτούν σε θέματα καριέρας;
Η Ελλάδα κινδυνεύει λιγότερο από την Κύπρο;
Δεν είμαι παράλογος ούτε πιστεύω ότι έχουμε κάποιο πόλεμο προ των πυλών κ.λπ. Έχουμε όμως σύνορα με ένα κράτος που λέγεται Τουρκία το οποίο δεν είναι ευρωπαϊκή χώρα και εξάγει τα εσωτερικά προβλήματά του προς τα έξω με τη μορφή επεκτατισμού, γεγονός που απαιτεί από την κοινωνία μας επαγρύπνηση για να προστατέψουμε το τρόπο ζωής μας τελικά.
Επίσης, πιστεύω ότι σε μια σωστή κοινοβουλευτική δημοκρατία, η στράτευση των πολιτών και η υπηρεσία προς την πατρίδα είναι πρωτ'απ' όλα μια ηθική αλλά και εξόχως πολιτική, και εν τέλει δημοκρατική πράξη. Όσο για την διαφθορά, τους καραβανάδες κ.λπ. θα πω αυτό που είπε ο JFK: "Μην ρωτάς τι μπορεί να κάνει η πατρίδα για σένα αλλά τι μπορείς εσύ να κάνεις για την πατρίδα". |
|
Back to top |
|
 |
alekos Stadium Expert

|
Posted: Tue Mar 06, 2007 12:47 pm Post subject: |
|
|
Προσωπικά πιστεύω ότι το κύριο πρόβλημα δεν έχει να κάνει ούτε με ιδεολογία, ούτε με εξωτερικό κίνδυνο, αλλά με τον λεγόμενο "χαμένο χρόνο". Όταν κάποιος τελειώνοντας τις σπουδές του καλείται να υπηρετήσει, διακόπτει αναγκαστικά την όποια επαγγελματική και προσωπική εξέλιξή του. Για αυτό συμφωνώ κι εγώ με την στράτευση αμέσως μετά το σχολείο ώστε αυτός ο "χαμένος χρόνος" να εκπληρωθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα. |
|
Back to top |
|
 |
losada7 Moderator

|
Posted: Tue Mar 06, 2007 1:27 pm Post subject: |
|
|
Νομίζω ότι μαζί με αυτά που προαναφέρθηκαν σε αρκετά από τα προηγούμενα posts, θα πρέπει να αναφερθεί και κάποιο απόσπασμα από το έργο του Ισοκράτη. Ίσως είναι συνέχεια, κατά τη γνώμη μου, του post του Rohan.
"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." |
|
Back to top |
|
 |
gm2263 Stadium Expert

|
Posted: Tue Mar 06, 2007 1:59 pm Post subject: |
|
|
Κάτι ήξερε ο αρχαίος ημών πρόγονος, ανεξάρτητα από αυτό που συζητάμε βέβαια... |
|
Back to top |
|
 |
superas Senior Member

|
Posted: Tue Mar 06, 2007 5:04 pm Post subject: |
|
|
Εγώ πάντως συνεχίζω να θεωρώ ότι το πρόβλημα δεν είναι η στράτευση στα 19 (που ούτως ή άλλως ως επιπλέον υποχρεωτικό μέτρο το θεωρώ απαράδεκτο) αλλά το γενικότερο πρόβλημα της στράτευσης. Το γεγονός ότι θεωρείται ως χρέος του κάθε ατόμου να υπηρετεί τζάμπα και με στέρηση των δικαιωμάτων του την απροσδιόριστη έννοια της πατρίδας.
Προτάσσοντας τις ηθικές κωρώνες περί "χρέους προς την πατρίδα" οι κρατούντες έχουν εξασφαλίσει έναν τζάμπα στρατό για να εξυπηρετήσουν τις ανώθεν διαταγές και τα άνωθεν συμφέροντα.
θα μου πείτε.. πολύ ξύλινα αυτά που λες. Ναι όντως ακούγονται σαν τσιτάτο της ΚΝΕ αλλά μπορώ να σας πω ότι έχω καταλήξει σε αυτέ τα συμπεράσματα μετά από πολύ σκέψη και μετά από την τραυματική εμπειρία της 18μηνης υπηρεσίας στον ΕΣ. Συγγνώμη αλλά εγώ στέρηση ελευθερίας δεν μπορώ να δεχτώ για κανένα λόγο, πόσο μάλλον με την επίκληση αόρατων κινδύνων. |
|
Back to top |
|
 |
Nameless Senior Member

|
Posted: Tue Mar 06, 2007 6:37 pm Post subject: |
|
|
Συνεχίζεστε να τσακώνεστε για το αν πρέπει ή δε πρέπει να πηγαίνουμε και λοιπές κατά ή υπέρ κορώνες, αλλά για την ταμπακιέρα ούτε λόγος. Γιατί ο ρόλος της υπεράσπισης του κράτους πέφτει αποκλειστικά σε αντρικά χέρια τη στιγμή που το ίδιο το κράτος εμπιστεύεται ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ στις θέσεις μονίμων στρατιωτικών? Δηλαδή μια γυναίκα είναι ΑΞΙΑ με παχυλό μισθό και γαλόνια, αλλά για να πάει κληρωτή θεωρείται ανίκανη, μικρή ή απροστάτευτη? Νομίζω αν δεν απαντηθεί πρώτα αυτό, ότι και να λέτε δε πατάει σε στέρεη βάση... |
|
Back to top |
|
 |
trelas Full Member

Joined: 15 Jun 2006 Posts: 262 Location: ΠΑΤΡΑ/Αθηνα-Αμπελοκηποι
|
Posted: Tue Mar 06, 2007 6:37 pm Post subject: |
|
|
Δε νομιζω οτι καποιοι κινδυνοι ειναι αορατοι.Τωρα για καποιες ταβερνες και χωρια που εξυπηρετουνται οφειλονται σε αλλους,για πολιτικα συμφεροντα.Οπως προαναφερφηκε η Χουντα τελειωσε και οι εποχες αλλαξαν.Τα στελεχη δε δινουν λαδι και φετα για να μπουν αλλα πανελλεδικες και εχουν τα ιδια ενδιαφεροντα με ολους... |
|
Back to top |
|
 |
petalo Senior Member

|
Posted: Tue Mar 06, 2007 11:54 pm Post subject: |
|
|
Και οι Κύπριοι είναι απόλυτα αυστηροί ακόμα και σε όσους είναι Κυπριακής καταγωγής και δεν έχουν υπηρετήσει ,άσχετα αν κατέχουν την Κυπριακή υπηκοότητα...
Ξέρω ένα παιδί που έχει μόνο Βρετανική υπηκοότητα,η μητέρα του είναι Αγγλίδα αλλα επειδή ο πατέρας του είναι Κύπριος δεν μπορεί να επισκεφθεί και να εργαστεί στη Κύπρο πάνω από 3 μήνες ετησίως... |
|
Back to top |
|
 |
gm2263 Stadium Expert

|
Posted: Wed Mar 07, 2007 9:42 am Post subject: |
|
|
Δυστυχώς η Κύπρος έχει πολύ πρόσφατες ιστορικά μνήμες πολέμου οπότε είναι λογικό να υπάρχουν τέτοιες αυστηρές θέσεις. Μιλώντας για την Ελλάδα όμως, η προσέγγιση του θέματος της θητείας θα έπρεπε να στηρίζεται σε ορθολογικές βάσεις, αρχίζοντας από τα βασικά: Συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρχει στρατός; και αν ναι, τότε τι στρατό θέλουμε;
Δόξα τω Θεώ, υπάρχουν εργαλεία επιστημονικής ανάλυσης που απαντούν στο ερώτημα. Όταν βέβαια, μπαίνουν στη μέση bias factors όπως τα σουβλατζήδικα της Βουβοράχης Μεσοχορείου και όχι οι πραγματικές ανάγκες της χώρας τότε η όλη συζήτηση πάει στον αγύριστο. |
|
Back to top |
|
 |
alekos Stadium Expert

|
Posted: Wed Mar 07, 2007 12:27 pm Post subject: |
|
|
Epipleon otan sygkrinoume thn Ellada me thn Kypro den prepei na ksexname thn ektash twn 2, pragma pou shmainei oti gia o kyprios fantaros den tha apoakrynthei poly apo ton topo tou, enw o ellinas mporei kallista na vrethei apo thn krhth sto soufli... |
|
Back to top |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|