stadia.gr/forum Forum Index stadia.gr/forum
Εδώ μιλάμε για τα πάντα. Από Καλατράβα μέχρι… Καλομοίρα!
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Αρχιτεκτονική
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 21, 22, 23 ... 72, 73, 74  Next
 
Post new topic   Reply to topic    stadia.gr/forum Forum Index -> Υποδομές και έργα
View previous topic :: View next topic  
Author Message
ioannis31
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 18 Feb 2004
Posts: 762
Location: Suburbia

PostPosted: Wed Jun 15, 2005 10:28 am    Post subject: Reply with quote

gm2263 wrote:
Δεν καταλαβαίνω πως τα καταφέρνει ο Βωβος και τσούπ! ξεπετάγεται από το πουθενά σε όλα τα "φιλέτα" που λέμε χυδαϊστί.

Παιδιά, εκεί θα μπορούσε να γίνει κάτι πιό ήπιο από κινηματογράφο αν και η εκμετάλλευση του οικοπέδου δεν είναι τοσο εντατική όσο αφήνετε να εννοειθεί με τα πόστς σας (δημαδή "μόνο" 6000 τμ).


Καλημέρα Γρηγόρη,

Ο Βωβός συμμετείχε σε έναν ανοικτό διαγωνισμό και έδωσε την καλύτερη προσφορά διότι αφενός πίστεψε στην εμπορικότητα του συγκεκριμένου ακινήτου και αφετέρου πήρε το επιχειρηματικό ρίσκο.

Επίσης, η συνολική ανωδομή θα είναι ~23.000μ2 εκ των οποίων τα ~6.000 θα είναι οι κινηματογράφοι. Η εκμετάλλευση του οικοπέδου είναι με τους όρους δόμησης και των υπολοίπων οικοπέδων της περιοχής, και μόνο περιορισμό, αν θυμάμαι καλά, στο ύψος...
Back to top
View user's profile Send private message
gm2263
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1840
Location: Athens, Hellas

PostPosted: Wed Jun 15, 2005 4:22 pm    Post subject: Reply with quote

Γειά σου φίλτατε Ιωάννη,

Περί ύψους -Τι έχεις Γιάννη, τί είχα πάντα που λέμε και στην καθομιλουμένη. Τώρα όσον αφορά το Βωβό όπως έχετε καταλάβει τον σέβομαι και η γνώμη μου είναι μάλλον θετική αλλά έχω και τις ενστάσεις μου σε ορισμένες περιπτώσεις για τα μετά το 95 έργα του. Τώρα, ανωδομή 23,000 τμ. μου φάίνεται μάλλον μεγάλη και αν λάβω υπ'όψιν και τους περιορισμούς ύψους, δε φαντάζομαι να καταληφθεί όλος ο χώρος από πλάκες Πηλίου και να έχουμε ένα δεντράκι εδώ και άλλο ένα δέκα μέτρα παραπέρα...

Τώρα βέβαια, κάποτε τω πάλαι ποτέ που λένε, γύρω στα 30+ χρόνια πρίν, υπήρχε η σκέψη η συγκεκριμένη περιοχή να "αναπτυχθεί" με ξενοδοχέια, καζίνα, μαρίνες κλπ, και να γίνει με κάπως έτσι:



Η φωτό είναι από τα "Αρχιτεκτονικά Θέματα" 1972 και απεικονίζει λίγο-πολύ την περιοχή που εξετάζουμε στο "Δέλτα Φαλήρου" και θα είχε ενδιαφέρον να είχαν πραγματοποιηθεί αυτά τα σχψέδια, αλλά βέβαια τι να λέμε, Evil or Very Mad Evil or Very Mad ουρανοξύστες σχεδιασμένοι τον καιρό της χούντας; Evil or Very Mad Evil or Very Mad ΦΤΟΥ ΚΑΚΑ και πιπέρι στο στόμα, και αυριο με τ9ον κηδεμόνα σας.

Κατά τα άλλα, αφήσαμε το χώρο να ρημάξει και να γίνει σκουπιδότοπος όπου μεχρι και πρόβατα βόσκανε πρίν τους Ολυμπιακούς.

Πώς τα καταφέρνουμε πάντε έτσι ρε γμτ... Κατα τα άλλα ο Βωβός μας φταίει... τι να πώ Evil or Very Mad

Arrow oute psilos:

Από ότι ξέρω, υπήρχε ένας υδροβιότοπος που ήταν από την άλλη πλευρά της παραλίας πρός το ΣΕΦ, κοντά ή πάνω στην εκβολή του Κηφισσού αν δεν κάνω λάθος. Είπανε ότι θα τον προστετέψουν και θα τος διατηρήσουν αλλά δεν ξέρω τι έγινε επ' αυτού.

Και μια ερώτηση: Βρε παιδιά, με την "εσπλανάδα" στο δέλτα τι γίνεται; Μπορεί να πάω καμμιά βόλτα κατα κεί αύριο... Smile Απλά, μπορούμε να πάμε να την περπατήσουμε ή θα μας σταματήσουν οι βλοσυροί security;
Back to top
View user's profile Send private message
oute psilos
Full Member
Full Member


Joined: 22 Feb 2005
Posts: 394
Location: glasgow

PostPosted: Wed Jun 15, 2005 4:44 pm    Post subject: Reply with quote

I parapano protasi m' aresei kai tha mporouse simera na einai poli kalyteri. Alla paratirise tis shesis ton ktirion, tin posotita tou eleftherou horou, tin katharotita tou metopou kai tin thea pou afinei sta piso ktiria.
Simfono me mia tetia anaptixi pros ta pio kedrika seimia tis paraleias.
O Vovos den mas ftaiei, tin douleia tou kanei o anthropos kai kaneis den mpori na pi kati isa isa pou prosopika ektimao to gegonos oti deihnei aisthitikes anisihies esto kai an aftes ekfrazoun mia telios lanthanousa aisthitiki. To thema omos einai oti apla einai enas ekfrastis tis ergolavikis arhitektonikis kai tis meletokataskevis. Sinoptika tha po oti ekei pou apotihane oi plateies kathos kai diafora athlitika kedra opos ta spitia tis arsis varon tis palis kai ta loipa, einai akrivos afti i methodos kataskevis tous. Prin merika Post eidame tin opera tis kopenhagis, i opoia einai ena arhitektoniko ergo kai san ktirio kai san shesi me to perivalon ashetos an se merikous aresi i ohi, den mporoume na arnithoume oti einai kati pou proagi tin tehni kai veltioni tin poli. Afto den egine giati aftoi pou tin shediasan itan fostires, i eihan didahthi apo ton idio ton Mihail Agello. Afto sinevi protistos giati apofasisan na kanoun ena simadiko ergo gia tin poli kai akolouthisan tin methodologeia pou eprepe gia na geini afto. Kai opos kai na to kanoume den ehoun ola ta meri tin idia varitita, Prepi na siniditopoiisoume tin axia tis paraliakis zonis apo peirea mehri souniokai analoga na energisoume.
Back to top
View user's profile Send private message
gm2263
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1840
Location: Athens, Hellas

PostPosted: Wed Jun 15, 2005 7:13 pm    Post subject: Reply with quote

...οπότε μάλλον συμφωνούμε εφόσον αν έχεις προσέξει και εγώ είμαι λίγο σκληροπυρηνικός όσον αφορά τη χρήση γης της παραλίας. Τώρα, οφείλω να ομολογήσω ότι η συγκεκριμένη πρόταση αφήνει περιθώρια οπτικής επαφής με την Ακρόπολη και τα ενδότερα. Επίσης (και ανατριχιάζω που το λέω) τα κτίρια αυτά του 1970 και κάτι είναι πιό μοντέρνα (εεε, εννοώ πρωτοποριακά, ο όρος "μοντέρνα" στην αρχιτεκτονική όπως γνωρίζουν καλύτερα πολλοί συμμετέχοντες παραπέμπει σε κάτι άλλο) από τους γυάλινους κύβους της Κηφισίας του 1985 και μετά, οπότε τι να λέμε τωρα.

Επίσης συμφωνώ με τα περι αισθητικής και περι της ανάγκης θεώρησης του μέρους που πρόκειται να ανεγερθεί κάποιο κτίσμα πριν κτισθεί., καθώς και όλων των επιμέρους παραμέτρων.

Τέλος τα περι εργολαβικής λογικής στα κτίρια της Κηφισίας σε αυτό θα μπορούσα να συμφωνήσω αλλά δεν έχω δεί, μέχρι πρότινος, προτάσεις που να εκκινούν από ας πούμε "αρχιτεκτονική" και όχι "εργολαβική" (διάβαζε "πολιτικομηχανική") λογική. Δυστυχώς, οι αρχιτέκτονες ήταν επί μακρόν απόντες από τους χώρους "υψηλής προβολής" και φυσικά τον λόγο τον είχαν οι "εμπορικοί" αρχιτέκτονες και οι μεγαλοκατασκευαστές. Αντίθετα, στην Ελλάδα αυτό που μπορώ να πώ σαν οπτικός χρήστης των αρχιτεκτονικών έργων, και δέκτης των μυνημάτων των ίδιων των αρχιτεκτόνων είναι ο πυκνά αφοριστικός και καταγγελτικός λόγος τους ο οποίος σπάνια χαρακτηρίζεται απο την υποβολή συγκεκριμένων και συνεκτικών προτάσεων.

Παιδιά, ψηλά κτίρια και χαμηλά, whatever, καλό θα ήταν οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες να αποκτήσουν μια πιό στιβαρή παρουσία με ένα πιό εκλαϊκευμένο λόγο και χωρίς τη γάγγραινα του αρνητισμού.

Γι' αυτό και δίνω μεγάλη σημασία στο πείραμα της Πειραιώς και της Συγγρού, με τα καινούρια κτίρια πολιτισμού. Φαίνονται ότι έχουν σχεδιαστεί από αρχιτέκτονες, και ενέχουν αρχιτεκτονική σχεδιαστική φιλοσοφία μέσα στα σχέδια τους.
Back to top
View user's profile Send private message
gm2263
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1840
Location: Athens, Hellas

PostPosted: Mon Jun 20, 2005 11:11 pm    Post subject: Reply with quote

Ελληνική ομάδα αρχιτεκτόνων κερδίζει διαγωνισμό για την αναμόρφωση του Ιστορικού Κέντρου της Βυρητού.

Eλληνικά έργα στη Bηρυτό

Tέσσερις αρχιτέκτονες αναμορφώνουν το κέντρο της

Από την Καθημερινή της Κυριακής 19-6-2005

Eλληνική υπογραφή θα φέρει το ιστορικό κέντρο της Bηρυτού, καθώς τέσσερις Eλληνες αρχιτέκτονες έχουν αναλάβει να το αναμορφώσουν. H πρόταση των γραφείων Aντώνη και Mπούκης Nουκάκη και των Bάσως Aγοραστίδου και Λητώς Iωαννίδου κέρδισε στον σχετικό διαγωνισμό την προτίμηση της κριτικής επιτροπής ανάμεσα σε 250 γραφεία από 46 χώρες. H Bηρυτός θυμίζει ήδη εργοτάξιο και οι Λιβανέζοι ευελπιστούν ότι η πόλη τους θα μετασχηματιστεί σε ένα «Bερολίνο της Aνατολής».

Shocked Shocked Shocked

ΜΠΡΑΒΟ, ΜΠΡΑΒΟ, ΜΠΡΑΒΟ!!!

Για περισσότερα διαβάστε εδώ:

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_100017_19/06/2005_147406
Back to top
View user's profile Send private message
Lucretius
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1762
Location: Θεσσαλονίκη

PostPosted: Fri Jul 01, 2005 9:13 am    Post subject: Reply with quote

Σχετικά με τις μελέτες για νέα μουσεία στην Ελλάδα:

"Το κτίριο δεν αρκεί για τη λειτουργία των μουσείων...

Η Ελλάδα σε λίγο καιρό θα έχει συνολικά 240 αρχαιολογικά μουσεία και επισκέψιμες συλλογές. Αριθμός αρκετά μεγάλος, όπως ανέφερε στη χθεσινή ημερίδα με τίτλο «Σχεδιάζοντας μουσεία» η διευθύντρια της Διεύθυνσης Μελετών Μουσείων Μαρία Πάντου, επισημαίνοντας ότι «τα μουσεία μας δεν είναι ισόβαρα κατανεμημένα στη χώρα και οι λόγοι είναι ιστορικοί, πολιτικοί και οικονομικοί». "

http://www.enet.gr/online/online_text?c=113&id=12483344


"Εξάλλου, εκτός από το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, για τα υπόλοιπα τρία μουσεία (Χανίων, Μεσαράς και Θέρμου), οι αρχιτεκτονικές μακέτες των οποίων παρουσιάζονται στην έκθεση (έως 10 Ιουλίου) στο Βυζαντινό Μουσείο, δεν έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα για την εκπόνησή τους."


Να παρακαλέσω, αν πάει κανείς στο Βυζαντινό μοθσείο να βγάλει καμιά φωτογραφία από τις μακέτες, γιατί δεν νομίζω να τα δούμε προς την Θεσσαλονίκη! Ακόμη, ακόμη δεν έχουμε δεί φωτογραφίες από το μουσείο της πάτρας....
Back to top
View user's profile Send private message
worldofjustice
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Sep 2004
Posts: 983
Location: Zurich

PostPosted: Fri Jul 01, 2005 10:31 am    Post subject: Reply with quote

^Νομίζω κάποιος έχει βάλει και φωτογραφίες από την κατασκευή. Το έργο προχωράει γρήγορα πάντως. Εδώ είναι οι μακέτες

http://www.stadia.gr/forum/viewtopic.php?t=166&start=25

Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
dimetro
Full Member
Full Member


Joined: 26 Jul 2004
Posts: 214
Location: Aeghio-Xanthi

PostPosted: Fri Jul 01, 2005 12:40 pm    Post subject: Reply with quote

ναι το μουσειο των Πατρων προχωραει πολυ γρηγορα για τα εληνικα δεδομενα.Ηδη το αριστερο μερος οπως το βλεπουμε στη μακετα εχει κτιστει εξωτερικα μεχρι την οροφη,δηλαδη εχουν μπει τα μπετα και τα τουβλα αλλα δεν εχει γινει εσωτερικη διαμορφωση.Λογικα μεχρι τωρα πρεπει να εχουν προχωρησει ακομα περισσοτερο ConfusedΞερετε τπτ για το μουσειο του Πειραια?Γιατι το λεει πολυπαθο?Εχουμε μακετες?
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Yahoo Messenger MSN Messenger
billy8181
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 11 Mar 2005
Posts: 3759
Location: London-UK

PostPosted: Fri Jul 01, 2005 12:47 pm    Post subject: Reply with quote

gm2263 wrote:
Ελληνική ομάδα αρχιτεκτόνων κερδίζει διαγωνισμό για την αναμόρφωση του Ιστορικού Κέντρου της Βυρητού.

Eλληνικά έργα στη Bηρυτό

Tέσσερις αρχιτέκτονες αναμορφώνουν το κέντρο της

Από την Καθημερινή της Κυριακής 19-6-2005

Eλληνική υπογραφή θα φέρει το ιστορικό κέντρο της Bηρυτού, καθώς τέσσερις Eλληνες αρχιτέκτονες έχουν αναλάβει να το αναμορφώσουν. H πρόταση των γραφείων Aντώνη και Mπούκης Nουκάκη και των Bάσως Aγοραστίδου και Λητώς Iωαννίδου κέρδισε στον σχετικό διαγωνισμό την προτίμηση της κριτικής επιτροπής ανάμεσα σε 250 γραφεία από 46 χώρες. H Bηρυτός θυμίζει ήδη εργοτάξιο και οι Λιβανέζοι ευελπιστούν ότι η πόλη τους θα μετασχηματιστεί σε ένα «Bερολίνο της Aνατολής».

Shocked Shocked Shocked

ΜΠΡΑΒΟ, ΜΠΡΑΒΟ, ΜΠΡΑΒΟ!!!

Για περισσότερα διαβάστε εδώ:

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_100017_19/06/2005_147406


Shocked kala pane girevondas sto livano? Laughing .....(signomi den andexa..)

edo s'emas travame ta mallia mas....

prota akume pos i athina miazei me beirut(eite ine kako i kalo) ke tora tous ftiahnume ke tin poli! Laughing


makari na ine kali afti i omada....
Back to top
View user's profile Send private message
Lucretius
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1762
Location: Θεσσαλονίκη

PostPosted: Fri Jul 01, 2005 10:18 pm    Post subject: Reply with quote

Arrow Dimetro

Thanx για το Mουσείο της Πάτρας...όσο για το... πολύπαθο του Πειραιά, δεν γίνονται εργασίες επέκτασης, απλά μια ανακαίνιση στο εσωτερικό, που λόγω όμως έλλειψης κονδυλίων βάλτωσε και τώρα τρέχουν μπας και ετοιμαστεί μέσα στο 2005 (ήταν να παραδοθεί Ιούνιο...)
Back to top
View user's profile Send private message
woofy
Senior Member
Senior Member


Joined: 23 Jun 2004
Posts: 524
Location: Athens, Greece

PostPosted: Sun Jul 10, 2005 7:37 pm    Post subject: Reply with quote

Tο νέο σπίτι της ελληνικής αρχιτεκτονικής
Aπό την Πειραιώς τα Aρχεία του Mουσείου Mπενάκη ατενίζουν αισιόδοξα το μέλλον

Του Nικου Bατοπουλου

Εσείς ξέρετε τα ονόματα της προγιαγιάς και του προπάππου σας; Kαι αν ναι (που μάλλον θα ανήκετε στις εξαιρέσεις), γνωρίζετε μήπως το οικογενειακό όνομα της προγιαγιάς σας πριν παντρευτεί; Eίναι ένα τεστ που μου έκαναν στα Aρχεία Nεοελληνικής Aρχιτεκτονικής του Mουσείου Mπενάκη για να ελέγξουν κατά πόσον εμείς οι Eλληνες έχουμε τη μανία της ιστορικής αναδίφησης. «Eλάχιστοι γνωρίζουν το οικογενειακό τους δέντρο σε βάθος δύο - τριών γενεών», πληροφορήθηκα. Oπότε -η αυτονόητη συνέχεια- όταν δεν νοιαζόμαστε για το δικό μας «δέντρο», γιατί να ενδιαφερθούμε για το «δάσος»... Hταν μία πρωτότυπη, φιλική εισαγωγή στον κόσμο των Aρχείων Nεοελληνικής Aρχιτεκτονικής του Mουσείου Mπενάκη στη νέα τους εντυπωσιακή στέγη στο νέο κτίριο της οδού Πειραιώς. Eίναι ένας ιδιαίτερα ευχάριστος και λειτουργικός χώρος, μοντέρνος, μίνιμαλ, θα έλεγε κανείς, με άπλετο χώρο και ικανό φωτισμό που επιτρέπει όχι μόνο την ανάπτυξη των αρχείων αλλά και την ταξινόμηση και την έρευνα ενός υλικού που συνεχώς εμπλουτίζεται. Eδώ «αναπνέουν», επιτέλους, σχέδια, φωτογραφίες, βιβλιοθήκες ολόκληρες και σπάνια πρωτότυπα αρχεία που καταγράφουν την εξέλιξη της ελληνικής αρχιτεκτονικής από τον 19ο αιώνα ώς σήμερα.

Tέσσερις γυναίκες

Eπιστημονικό προσωπικό, είναι μία ομάδα τεσσάρων γυναικών που «τρέχει» το σύστημα. Oλες αρχιτέκτονες, φυσικά. Mε επικεφαλής τη Mάρω Kαρδαμίτση - Aδάμη, αναπλ. καθηγήτρια στο EMΠ και μία από τις πιο γνωστές και αποτελεσματικές ερευνήτριες της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής, και με βασικό πυρήνα τις Nαταλία Mπούρα, Mαργαρίτα Σάκκα - Θηβαίου και Λέτη Kρόκου - Aρβανίτη, τα Aρχεία Nεοελληνικής Aρχιτεκτονικής είναι ένα κομμάτι του Mουσείου Mπενάκη που αναπτύσσεται μέσα σε αυτόν τον ζωντανό και δυναμικό, πνευματικό οργανισμό. Tα Aρχεία θα τα βρείτε στον πρώτο όροφο του κτιρίου της οδού Πειραιώς 138 σε μία έκταση 800 τ.μ., χώρος που επεκτείνεται και στο υπόγειο, όπου το αρχειοστάσιο (150 τ.μ.). Oποιος έλκεται από το παλιό χαρτί, την αύρα του παρελθόντος, την πνευματικότητα μοναχικών μορφών του χθες, θα βρει αυτό το υλικό και άυλο σύμπαν αποστειρωμένο και τακτοποιημένο χάρη στη συνδρομή της τεχνολογίας και των σύγχρονων αρχειακών μεθόδων. Aν δει κανείς όλη αυτή τη συγκέντρωση του υλικού συναισθηματικά θα νιώσει αυτήν τη γλυκειά μελαγχολία που γεννά η επαφή με κλειστούς κύκλους δημιουργίας. Aλλά αν προσεγγίσει κανείς τα Aρχεία με μία πιο επεξεργασμένη και επιστημονική ματιά, θα αντιληφθεί τον λόγο για τον οποίο αυτό το τμήμα του Mουσείου Mπενάκη έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την ελληνική κοινωνία.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_93043_10/07/2005_149662
Back to top
View user's profile Send private message
losada7
Moderator
Moderator


Joined: 23 Mar 2004
Posts: 4162

PostPosted: Tue Jul 12, 2005 3:40 am    Post subject: Reply with quote

Δείτε 2-3 φωτογραφίες από τη Ρόδο που έχουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

ΕΛΤΑ
http://briefcase.pathfinder.gr/download/losa777/37573/452595/0/DSC04126.JPG

Εθνική Τράπεζα Ελλάδος
http://briefcase.pathfinder.gr/download/losa777/37573/452582/0/DSC04061.JPG

Ουδέν Σχόλιον
http://briefcase.pathfinder.gr/download/losa777/37573/452599/0/DSC04142.JPG

Υ.Γ : Για τις πρώτες 2 φωτογραφίες, δεν ξέρω πότε κατασκευάστηκαν τα κτήρια (της ΕΤΕ και των ΕΛΤΑ ) αλλά μου άρεσε που ακολουθούσαν την αρχιτεκτονική και αισθητική της παλαιάς πόλης της Ρόδου Wink
Back to top
View user's profile Send private message
Ypsilon
Moderator
Moderator


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 3951
Location: Copenhagen, Denmark

PostPosted: Fri Jul 15, 2005 2:02 pm    Post subject: Reply with quote


Εκείνο που μου κάνει εντύπωση, βλέποντας το σχέδιο της νέας μας πρεσβείας στην Ουάσινγτον στο topic για τις Ελληνικές πρεσβείες, είναι ότι κανείς δεν σχολίασε πως στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ υπάρχουν πολεοδομικές διατάξεις που επιβάλλουν την ανέγερση κτιρίων ίδιου αρχιτεκτονικού ρυθμού με τα παλιά, για να μην χάνεται η αισθητική συνέχεια. Και βέβαια στο εσωτερικό τους μπορούν να είναι όσο σύγχρονα θέλουν.

Στην Αθήνα πάλι, με το που θα γκρεμιστεί ένα νεοκλασσικό, το πιο συνηθισμένο είναι να ανεγερθεί στη θέση του ένα μαρμάρινο έκτρωμα με άφθονο γυαλί, προς εμπέδωσιν της βλαχομπογδανιάς μας.

Και μια και το’φερε η κουβέντα, δεν μου αρέσει καθόλου η μακέτα του νέου Δημαρχείου της Θεσσαλονίκης που μόλις είδα στην τηλεόραση. Είναι ό,τι ακριβώς προσπαθούμε να πείσουμε τα τζιμάνια τους αρχιτέκτονές μας, πως δεν είναι δυνατόν να αποτελεί πρόταση για μεγάλα αρχιτεκτονήματα. Εμφανές μπετόν, μάρμαρο και γυαλί τουρλού, ευθείες γραμμές (η απόλυτη ύβρις όταν υποτίθεται πως νοιάζεσαι να εντάξεις ένα έργο στο φυσικό περιβάλλον), κανα δυο «πέργκολες» για ξεκάρφωμα, σαν να βλέπεις δηλαδή το αεροδρόμιο της Αθήνας στο πιο γκρι του… Embarassed
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Rohan
Full Member
Full Member


Joined: 17 Dec 2004
Posts: 382
Location: Middle Earth

PostPosted: Fri Jul 15, 2005 2:23 pm    Post subject: Reply with quote

Arrow Ypsilon:

Vanitas vanitatis et omni vanitas
Back to top
View user's profile Send private message
Ypsilon
Moderator
Moderator


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 3951
Location: Copenhagen, Denmark

PostPosted: Fri Jul 15, 2005 2:38 pm    Post subject: Reply with quote

Ναι βρε παιδί μου, συμφωνώ, κι επειδή τα πάντα είναι ματαιότης ματαιοτήτων, τι να κάνουμε δηλαδή? Να σχεδιάζουμε τετράγωνα κουτάκια σε χαρτιά και μετά να τα κάνουμε κτήρια, γιατί η αρχιτεκτονική άποψη που παράγει κτήρια-ορόσημα είναι εφήμερη?
Εγώ το βλέπω διαφορετικά: Ούτε εφήμερη είναι, ούτε επιφανειακή. Αντιθέτως είναι πολύ διδακτική και επεμβαίνει πολλαπλά στη ζωή αυτών που τη χρησιμοποούν ή τη χαίρονται.

Ειδικά η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα κτήριο που να κάνει «μπαμ», είναι πολύ αδικημένη και σε αυτόν τον τομέα, και το νέο της Δημαρχείο, και για καθαρά συμβολικούς λόγους, θα ήταν ιδανική επιλογή. Embarassed
Κοτζάμ καθηγητή τον κάνανε τον Καλατράβα στο Αριστοτέλειο, χάθηκε δηλαδή ο κόσμος να του ζητήσουν να φτιάξει καναδυό ψαροκόκαλα? Laughing
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Dimiskour
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 02 Jun 2004
Posts: 1189
Location: Αθήνα

PostPosted: Fri Jul 15, 2005 3:02 pm    Post subject: Reply with quote

Ypsilon, η αναφορα σου στις πολεοδομικες διαταξεις της Ουασινγκντον, μου εφερε στο μυαλο τις Κυκλαδες οπου εκει, απ'οσο γνωριζω, υπαρχουν παρομοια νομοθετηματα τα οποια ευτυχως δεν εχουν επιτρεψει την ανεγερση τερατουργηματων και εχουν διατηρησει τη κλασικη νησιωτικη αρχιτεκτονικη.

Μηπως ξερει κανεις ποιος ηταν αυτος ο υπεροχος πολιτικος που πηρε αυτη την αποφαση και ποτε την πηρε?

Επισης γνωριζει κανεις πού αλλου στην Ελλαδα υπαρχουν τετοιες διαταξεις (αν υπαρχουν)?
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger
Mozart
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 2820
Location: Thessaloniki

PostPosted: Fri Jul 15, 2005 3:04 pm    Post subject: Reply with quote

Για να βλέπουμε και γιατί μιλάμε, ιδού μια φωτογραφία (δε φαίνεται ιδιαίτερα καλά).



Θα γίνει στο πρωην στρατόπεδο Τσιρογιάννη, ακριβώς κάτω από το βυζαντινό μουσείο, και θα έχει υπόγειο πέργκινγκ 1000 θέσεων.

Το μεγάλο πρόβλημα με αυτό το κτήριο, δεν είναι το σχήμα του, αλλά η θέση του. Για το δήμαρχο (όποιος και να ναι) θα είναι βολικό. Για τα περίπου 1500 αυτοκίνητα που έβρισκαν ελεύθερο πάρκινγκ (το λεγόμενο και πάρκινγκ Κούβελα) μέχρι τώρα στις παρυφές του κέντρου, και τα δεκάδες μεγάλα δέντρα που βρίσκονται στο οικόπεδο, κάθε άλλο παρά ευχάριστο είναι.
Η κύρια ένσταση έχει να κάνει με το γεγονός ότι δε προχώρησε (μάλλον λόγω του δημάρχου, που έχει βάλει μοναδικό στόχο του να κάνει νεό δημαρχείο, που ναι μεν χρειάζεται γιατί απλά δεν υπάρχει, αλλά έπρεπε να το κάνει αλλού), η σκέψη για παραχώρηση του χώρου του Γ' σώματος στρατού, το οποίο πρόκειται να κλείσει σε λίγα χρόνια, και καλύπτει τεράστιο χώρο, συμπεριλαμβανομένου ενός υπέροχου κτηρίου, που θα μπορούσε να ήταν η "βιτρίνα" του νεου δημαρχείου, μέσα στο πράσινο.

http://www.onassis.gr/greek/assoc/enim_deltio/26_04/images/BIBLIO3.jpg

Χώρια που από πίσω θα "κληρονομούσε" τεράστιο οικόπεδο για τυχόν νέα κτήρια ή πάρκινγκ.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Rohan
Full Member
Full Member


Joined: 17 Dec 2004
Posts: 382
Location: Middle Earth

PostPosted: Fri Jul 15, 2005 3:10 pm    Post subject: Reply with quote

Δυστυχώς, η "ματαιότης ματαιοτήτων" πήγαινε στις ελπίδες μας ότι κάποτε θα βλέπαμε κάποιο εμπνευσμένο σχέδιο από τα χέρια ελλήνων αρχιτεκτόνων ή ότι έστω κάποιος φορέας στη χώρα μας θα ενδιαφερόταν πραγματικά για την αισθητική του αστικού μας περιβάλλοντος, όπως γίνεται στην εν λόγω γειτονιά του D.C.
Δεν ξέρω, τα θέματα αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα με στεναχωρούν τόσο πολύ πλέον, που ακόμη και εδώ, σ'αυτό το τόσο φιλόξενο φόρουμ, με πιάνει απελπισία με κάθε σχετικό σχόλιο!
Έτσι μου 'ρχεται να πάω στο "Γλωττα Ελληνική" και να κάνω μια μεγάλη αναφορά για την ορθή προφορά της λέξης Nike (που ξεκίνησε στο "φανέλες ομάδων") με παραπομπές στην αρχαία δωρική και ιωνική προφορά και την ερασμιακή μετάγγιση τους στη Δύση! Laughing Laughing Laughing
Back to top
View user's profile Send private message
kostya
Full Member
Full Member


Joined: 10 Jun 2004
Posts: 238
Location: Thessaloniki

PostPosted: Sat Jul 16, 2005 12:14 pm    Post subject: Reply with quote

Mozart wrote:
Για να βλέπουμε και γιατί μιλάμε, ιδού μια φωτογραφία (δε φαίνεται ιδιαίτερα καλά).



Θα γίνει στο πρωην στρατόπεδο Τσιρογιάννη, ακριβώς κάτω από το βυζαντινό μουσείο, και θα έχει υπόγειο πέργκινγκ 1000 θέσεων.

Το μεγάλο πρόβλημα με αυτό το κτήριο, δεν είναι το σχήμα του, αλλά η θέση του. Για το δήμαρχο (όποιος και να ναι) θα είναι βολικό. Για τα περίπου 1500 αυτοκίνητα που έβρισκαν ελεύθερο πάρκινγκ (το λεγόμενο και πάρκινγκ Κούβελα) μέχρι τώρα στις παρυφές του κέντρου, και τα δεκάδες μεγάλα δέντρα που βρίσκονται στο οικόπεδο, κάθε άλλο παρά ευχάριστο είναι.
Η κύρια ένσταση έχει να κάνει με το γεγονός ότι δε προχώρησε (μάλλον λόγω του δημάρχου, που έχει βάλει μοναδικό στόχο του να κάνει νεό δημαρχείο, που ναι μεν χρειάζεται γιατί απλά δεν υπάρχει, αλλά έπρεπε να το κάνει αλλού), η σκέψη για παραχώρηση του χώρου του Γ' σώματος στρατού, το οποίο πρόκειται να κλείσει σε λίγα χρόνια, και καλύπτει τεράστιο χώρο, συμπεριλαμβανομένου ενός υπέροχου κτηρίου, που θα μπορούσε να ήταν η "βιτρίνα" του νεου δημαρχείου, μέσα στο πράσινο.

http://www.onassis.gr/greek/assoc/enim_deltio/26_04/images/BIBLIO3.jpg

Χώρια που από πίσω θα "κληρονομούσε" τεράστιο οικόπεδο για τυχόν νέα κτήρια ή πάρκινγκ.



Συμφωνώ για το: http://www.onassis.gr/greek/assoc/enim_deltio/26_04/images/BIBLIO3.jpg
Θα προτιμούσα χίλιες φορές ένα τέτοιο παλίο κτήριο, όπως αυτά στην Βασ. Όλγας π.χ, για δημαρχείο...Το καινούργιο το φανταζόμουν...παλιο Smile ...σαν τις πρεσβείες π.χ...τώρα αυτό μου θυμίζει τα κτήρια που βρίσκονται στο Βαρδάρη...όπως και να'χει είναι καλύτερο από αυτό που έχουμε τώρα Rolling Eyes
Back to top
View user's profile Send private message
woofy
Senior Member
Senior Member


Joined: 23 Jun 2004
Posts: 524
Location: Athens, Greece

PostPosted: Sat Jul 16, 2005 5:08 pm    Post subject: Reply with quote

Kτίριο ελληνοβοσνιακής φιλίας

Eνα πολύ γνωστό και κατεστραμμένο πλέον κτίριο στο Σεράγεβο, σύμβολο κάποτε της ενότητος της Γιουγκοσλαβίας, θα ανακατασκευασθεί τους προσεχείς 18 μήνες με ελληνικά κυρίως κονδύλια. Tο 25ώροφο «κτίριο των θεσμών», που έγινε διεθνώς γνωστό από τις εικόνες που μετέδιδαν τα τηλεοπτικά δίκτυα όταν το βομβάρδιζαν οι Σέρβοι, θα μετονομασθεί σε «κτίριο ελληνοβοσνιακής φιλίας», καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει 135 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του Eθνικού Σχεδίου για την Aνασυγκρότηση των Bαλκανίων.



Eπισκευάζεται κτίριο-σύμβολο του Σεράγεβο-Mε ελληνική χρηματοδότηση ύψους 135 εκ. ευρώ
Back to top
View user's profile Send private message
MetroStar
New Member
New Member


Joined: 29 Mar 2005
Posts: 38
Location: Boston

PostPosted: Sat Jul 16, 2005 6:18 pm    Post subject: Washington Monument Reply with quote

Παιδια θα χαιροσασταν αν χτιζοταν στην Αθηνα ενα μνημειο σε στυλ Washington Monument? Εννοω ειστε θετικοί σε μια τέτοια ιδέa?

Washington Monument

Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Giannis
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 29 Mar 2004
Posts: 1682
Location: Ελβετία

PostPosted: Tue Jul 19, 2005 10:11 pm    Post subject: Reply with quote

αφιερωμένο στο Γρηγόρη, από Λισαβόνα:

http://photobucket.com/albums/b349/GiannisBern/?action=view&current=P6270010.jpg

Calatrava παντού! Ο σταθμός τρένων και λεωφορείων Oriente:
http://photobucket.com/albums/b349/GiannisBern/?action=view&current=PICT0711.jpg
http://photobucket.com/albums/b349/GiannisBern/?action=view&current=PICT0705.jpg
http://photobucket.com/albums/b349/GiannisBern/?action=view&current=P6270013.jpg

η αρχιτεκτονική περιήγηση ανοίγει την όρεξη...σφάζοντας το μήλο
στο βωμό του Καλατράβα
http://photobucket.com/albums/b349/GiannisBern/?action=view&current=64953d61.jpg

το ενυδρείο...από μέσα πιό ενδιαφέρον
http://photobucket.com/albums/b349/GiannisBern/?action=view&current=e34ef1c9.jpg

τα τελεφερικ της διαθνής έκθεσης:
απο μακριά...
http://photobucket.com/albums/b349/GiannisBern/?action=view&current=P6270006.jpg

και από μέσα...

http://photobucket.com/albums/b349/GiannisBern/?action=view&current=PICT0897.jpg
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger
gm2263
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1840
Location: Athens, Hellas

PostPosted: Wed Jul 20, 2005 11:40 am    Post subject: Reply with quote

Μικρές επεμβάσεις:

Arrow Giannis

Στην πρώτη φωτογραφία απεικονίζεται ο ένας απο τους νέους δίδυμους πύργους στη Λισσαβώνα οι οποίοι φέρουν την ονομασία San Gabriel - San Raphael. Και οι δύο Πύργοι είναι εξαίρεται δείγματα μοντέρνας αρχιτεκτονικής και μάλλον από όσο γνωρίζω΄είναι χτισμένοι σε καινούριο κομμάτι της πόλης, με ύψος "μόλις" 110μ, δηλαδή μερικά μέτρα ψηλώτερος από το δικό μας Πύργο των Αθηνών (103)

Παραθέτω link για τον πύργο San Gabriel και συνεχίζουμε

Arrow woofy

Η υπόθεση της ανακατασκευής του Πύργου των Θεσμών στο Σεράγιεβο είναι μεν άξια επαίνων, αλλά θα προτιμούσα αντ' αυτής να δινόταν προτεραιότητα για την αποπεράτωση ή την κατεδάφιση του περίφημου γιαπιού του ΟΛΠ στον Πειραια Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad , που είναι ίδιου ύψους και το οποίο- κατα την παράδοση που θέλει η Ελλάδα να εξακολουθεί να διατηρεί ένα βαθμό τριτοκοσμικότητας και να έχει δίκην μέσης Ανατολής και Τουρκίας στα άσχημα της ημιτελή γιαπιά, δεν πα'να έγιναν Ολυμπιακοί και η χώρα να είναι πλέον 'Ισχυρή" Laughing - και το οποίο επαναλαμβάνω παραμένει ημιτελές επί 30 και βάλε χρόνια. Η διαφήμιση του Johny Walker μας έφτανε πάνω του, για να μην ξεχνάμε ότι πολλά πράγματα ακόμα στη χώρα που ζούμε είναι ένα γιαπί πασπαλισμένο με χρυσόσκονη και με το εθνικό μας ποτό να τα σκεπάζει, δέιγμα υπανάπτυξης και αρχοντοχωριατισμού...Αθάνατη, κακή πλευρά της Ελλάδος... Evil or Very Mad

Ας το τελειώναμε (ή να το γκρεμίζαμε) και μετά ας πάμε να χτίσουμε όχι στο Σεράγιεβο αλλά και στο Τιμπουκτου ακόμα. Κρίμα, ο Πειραιάς αξίζει κάτι καλύτερο...

Επίσης, δεν μπορω να μην σχολιάσω το γεγονός ότι ενώ στο Μαρούσι έχουμε μείνει στα τετραόροφα κουτιά Βωβού τα οποία όπως ο μονόφθαλμος στους τυφλούς υποτίθεται ότι συμβολίζουν τη νέα Αθήνα, αποτέλεσμα συνδιασμού έλλειψης φαντασίας και ΗΛΙΘΙΩΝ πολεοδομικών κανονισμών, ταυτόχρονα, Ελληνικές εταιρείες χτίζουν διάφορα ψηλά κτίρια στο εξωτερικό όπως αυτό της ΑΕΓΕΚ στο Βουκουρέστι, ενώ το όριο ύψους στην Κηφισίας, δηλαδή σε κεντρική λεωφόρο-Business Centre να είναι το ίδιο με του Παπάγου -4 όροφοι.

Στη μιά περίπτωση κυριολεκτικά "κραυγάζει" η άδεια και ανοικτή Λεωφόρος "Θέλω ύψος" ενώ στην άλλη να έχει αρχίσει εδώ και πολλά χρόνια ένα απαραδεκτο στρίμωγμα πολυκατοικιών σε μικρά οικόπεδα σε μια περιοχή που (όπως΄πολλές άλλες στην Αττική) απλά "δεν το σηκώνει". Ίσωμα όλα στον προκρούστειο πολεοδομικό παραλογισμό που μας δέρνει...

Αντε και με το καλό να μας περάσουν σε ύψος και τα Τίρανα στο τέλος και με κατασκευές από -τι ειρωνία- Ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες που απλά δεν μπορούν να χτίσουν παρόμοια κτίρια στον τόπο τους...

Ξέρω γω ρε παιδιά, λέω κάτι λαθος επί του προκειμένου;

Κατα τα άλλα, το μουσείο των Πατρών είναι υπέροχο αλλά επι της ουσίας μου θυμίζει την επέκταση του Ιδρύματος "Ελληνικός Κόσμος"... Τι ωραίο πράγμα είναι όταν ένα κτίριο σχεδιάζεται από αρχιτέκτονες, τελικά πράγμα σπάνιο στην Ελλάδα αφού τη δουλειά τους από καιρό την έχουν αρπάξει οι πολιτικοί μηχανικοί...
Back to top
View user's profile Send private message
billy8181
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 11 Mar 2005
Posts: 3759
Location: London-UK

PostPosted: Wed Jul 20, 2005 11:52 am    Post subject: Reply with quote

Arrow metrostar

mi to psahneis....otidipote xeperna ta 3 metra ke legiete mnimeio den iparhei periptosi na ginei edo kai kairo....

i lexi kitsch sou lei tipota? mipos i lexei gelio kai ipervoli?....an den tin eheis akusei stin ellada toulahiston 3000000 fores tote ise tiheros.

pros to paron boreis na apolafseis enan peripato stin mageftiki omoneia ke apo mneimeia oti mas apemine apo tous arhaious giati afti tulahiston den ine "kitsch"..... Evil or Very Mad

de herese pou egine to stegastro calatrava? borei na to vgazame ke afto ipervoliko! (tha kovame kanena pondo....)
Back to top
View user's profile Send private message
oute psilos
Full Member
Full Member


Joined: 22 Feb 2005
Posts: 394
Location: glasgow

PostPosted: Tue Jul 26, 2005 2:21 pm    Post subject: Reply with quote

kalispera se olous, meta apo kairo xanavrisko internet. Shetika me to dimarheio thesalonikis den mou fenete ashimo vevea rolo tha paixei i poiotita tis kataskevis tou, an pados ehei kaneis shedia i eikones tha itan hrisimes.

Aditheta to mouseio patron mou fenete triha kai to etiologo. Mou thimizei kaki apomimisi ton arhon tis apodomisis, p.h. tou mouseiou tou liebeskin sto berolino. I prosopsi tini na einai telios simvtiki kai na thimizei sholiko sigrotima, aditheti me to pnevma tou shediasmou tou. Den diakrino ta simvolika stoiheia pou tha ofile na ehei ena tetoio ktirio. Os gnoston i klasikki arhitektoniki einai mia arhitektoniki pou skopo ehei na 'theopoiisi' tin geometria kai dini poli megali vasi stin leptomeria, apo afta den vlepo to mouseio afto na krataei tipota. Aditheta ehei kotsari ena tholo stiheio to opoio pote den ipirxe stin klasikki arhitektoniki. Afta einai stoiheia pou eite mas aresi eite ohi uparhoun kai tha eprepe na einai gnomonas gia ton shediasmo enos tetoiou ktiriou. Afta ta stoiheia pistevo ta ehei to mouseio tis akropolis kai tha eprepe na tou rixoun mia matia, i an ithelan na kanoun kati diaforetiko me alou idous simvolismous tha eprepe na doun tis protasis tou Liebeskin kai tou Isozaki episis gia to mouseio tis akropolis, pou an kai den hrisimopoioun ton arheoeliniko tropo ekfrasis (oxeies gonies o Liebeskin kai tholous o Isozaki), edoutis einai poli stivares protasis

poio einai to ktirio tou OLP ston peiraia pou einai imiteles? Milame gia ena ktirio epi tis peiraikis pros pasa limani?
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    stadia.gr/forum Forum Index -> Υποδομές και έργα All times are GMT + 3 Hours
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 21, 22, 23 ... 72, 73, 74  Next
Page 22 of 74

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Web hosting by isol.gr